
Uneori suntem prea ocupați și copleșiți de activitățile noastre zilnice, încât ne ignorăm sănătatea mentală. Potrivit Fundației pentru Sănătate Mentală, aproximativ 65% dintre oameni au probleme psihologice.
Situația este agravată și de faptul că mulți oameni nu sunt conștienți de simptomele tulburărilor mentale, cum ar fi depresia și anxietatea.
Iată câteva semne care te vor ajuta să înțelegi dacă îți neglijezi sau nu sănătatea mintală.
1. Activitățile preferate nu te mai bucură.
Dacă activitățile zilnice ți se par plictisitoare, nu-ți mai aduc bucurie și experimentezi apatie, acesta poate fi unul dintre semnele depresiei, anxietății sau altei tulburări mintale.
2. Nu poți dormi sau vrei să dormi tot timpul.
Dacă dormi mult mai mult sau mult mai puțin decât o faci în mod normal, nu trece cu vederea acest semn.
Prezența unei tulburări mintale îți poate perturba somnul, iar un somn rău agravează simptomele bolii mintale. În orice caz, cere ajutorul unui specialist.
3. Ți s-a schimbat apetitul.
Deși pofta de mâncare poate fluctua din diferite motive, schimbările alimentare cu siguranță sunt un motiv de atenție.
Dacă slăbești sau te îngrași dramatic – acesta ar putea fi unul dintre semnele depresiei și a altor probleme de sănătate mintală.
4. Întotdeauna te doare ceva fără motiv.
Dacă ai dureri frecvente de cap, dureri abdominale, de spate, gât sau mușchi și nu găsești cauza, acesta ar putea fi un semn că se întâmplă ceva cu sănătatea mintală.
Atunci când în corp se întâmplă ceva neobișnuit sau inconfortabil, se produce adrenalină, pregătindu-ne pentru pericolul iminent. Tensiunea arterială crește, ceea ce poate provoca tensiune și diverse crampe. Durerile cronice ale corpului pot indica probleme de sănătate mintală.
5. Lipsa dorinței de a lucra.
Indiferența, lipsa motivației și lipsa dorinței de a lucra pot fi semne de epuizare sau depresie.
Acordă o atenție deosebită dacă nu respecți termenele limită, ești suprasolicitat și nu îți îndepliniți sarcinile. Dacă în mod regulat experimentezi stres la locul de muncă sau în legătură cu locul de muncă, nu-ți fie teamă să ceri ajutor profesional.
6. Eviți întâlnirile cu prietenii.
Atunci când omul se confruntă cu o tulburare mentală, se simte adesea deconectat de realitate.
Dacă în prezența prietenilor te simți singur, incomod sau iritabil, anulezi întâlnirile – toate acestea sugerează că ceva este în neregulă cu sănătatea ta mintală.
7. Ai probleme cu memoria și nu te poți concentra.
Dacă uiți, ai probleme cu punctualitatea, nu te poți concentra la locul muncă sau la școală acestea pot fi simptome ale unor tulburări mintale.
Un studiu realizat în 2016 a constatat că depresia adesea este asociată atât cu memoria slabă, cât și cu viteza mică de procesare a informațiilor.
8. Obiceiurile și comportamentul periculos.
Depresia aduce cu sine multe pericole și în încercarea de a face față emoțiilor negative și durerii, oamenii apelează adesea la alcool, droguri, relații intime nesigure și alte obiceiuri periculoase.
Comportamentul riscant poate duce în cele din urmă la distrugerea familiei, a carierei și a vieții.
9. Te simți mereu obosit.
Persoanele care suferă de anxietate prezintă adesea simptome fizice precum transpirația excesivă, oboseală, greață, tremur și atacuri de panică.
Când suntem deprimați, avem mai puțină energie și ne simțim slăbiți.
Dacă sănătatea ta mintală suferă, este posibil să ai dificultăți în îndeplinirea unor activități zilnice simple, s-ar putea să neglijezi igiena personală și să nu te îngrijești.
10. Petreci tot timpul pe rețelele de socializare.
Orice activitate care estompează simțurile, poate indica o creștere a nivelului de stres.
De asemenea, persoanele cu tulburări mintale simt adesea nevoia de a-și împărtăși sentimentele online, adresându-se disperat unui număr cât mai mare de oameni, deoarece li se pare că nimeni nu-i ascultă.