Cum îți poți îmbunătăți relația deteriorată cu rudele apropiate: sfaturile psihologului.

Nu întotdeauna relațiile cu rudele sunt armonioase și calde. Conflictele familiale se întâmplă frecvent, în special dacă cei dragi au obiceiul să te critice constant sau să-ți dea sfaturi nesolicitate.

Din punct de vedere psihologic, pentru dezvoltarea armonioasă a personalității, contactul cu părinții este primordial, iar cu rudele părinților – secundar. 

Există situații în care mama a lipsit din viața copilului, el a fost crescut de bunică, însă figura maternă este prezentă în imaginea lumii sale. Figura maternă – este imaginea din minte, iar pentru creier nu există nicio diferență dintre imagini și fapte reale. Dacă relația cu mama s-a deteriorat, atunci omul experimentează o frică subconștientă irațională, deoarece instinctele de bază sunt legate de figura maternă. Dacă relația cu mama s-a deteriorat, este inutil să o bombardezi cu apeluri și să mergi după ea încercând să faci pace.

Principalul secret al unei relații bune este creșterea personală. O persoană autosuficientă acceptă toate imperfecțiunile oamenilor dragi, îi acceptă așa cum sunt, nu doar în cuvinte, ci sincer.

De cele mai multe ori conflictele cu rudele apar din cauza încălcării limitelor personale. 

Atunci când o persoană îi cere celeilalte să-și schimbe comportamentul sau convingerile, putem vorbi despre conceptul de „încălcare a limitelor”. De exemplu, fiica vrea să-și facă un tatuaj, iar mama îi spune că acest lucru este inacceptabil. Mama încalcă limitele fiicei? Desigur, pentru că fiica are viziunea ei asupra lumii și credințele sale. Însă mama este sigură că acționează exclusiv în beneficiul fiicei.

Dacă dorești să-ți îmbunătățești relația cu o rudă cu care nu ai mai comunicat de mult timp, trebuie să reții că apropierea nu este determinată de gene, ci de timpul petrecut împreună, de încercările vieții și coincidența punctelor de vedere.

Este imposibil să comunici cu cineva mult timp și să nu te certi niciodată. O ceartă cu rudele nu rupe legăturile de familie, nu rupe o relație sau o familie.

În perioadele semnificative ale vieții, în special în momentele dificile, când trebuie să luăm decizii sau să depășim anumite dificultăți, s-ar putea să ne lipsească cunoștințele și resursele necesare. În acest caz, comunicarea cu rudele ne poate deschide noi oportunități.

Dacă ai avut un conflict cu familia și nu ați mai comunicat de mult timp, nu-ți fie teamă să faci tu primul pas. Devino inițiatorul comunicării și construiește-o așa cum îți dorești. Cel care începe să negocieze, întotdeauna câștigă. Sau îi poți scrie persoanei o scrisoare scurtă fără să atingi cauzele conflictelor din trecut. Cel mai important este să conștientizezi că TU ai nevoie de relațiile bune cu cei dragi pentru a obține sprijin.

Pentru a îmbunătăți relația cu rudele apropiate, mai întâi trebuie să aștepți momentul în care vei uita amintirile negative ale conflictului. Din fericire, acum există mesageria instantanee și rețele sociale, unde puteți face schimb de imagini, iar apoi puteți trece la subiecte generale de conversație.

Familia este fundamentul societății. Aceasta este prima instituție socială în care ajunge omul atunci când se naște. A priori el are o mamă și un tată, ceea ce înseamnă că relația cu familia este foarte importantă pentru dezvoltarea și viața sa.