”Fiul meu are 34 de ani și nu este căsătorit. Cum îl pot ajuta?”

”Fiul meu are 34 de ani, trăiește singur, muncește. Cu toate acestea, nu este căsătorit și nici nu este implicat în vreo relație. El spune că este un singuratic, dar simt că, de fapt, ar vrea să-și găsească o parteneră, însă ceva îi stă în cale. 

Probabil, că a fost influențat și de faptul că am avut o relație dificilă cu tatăl său, care s-a încheiat cu divorț. Pot să-l ajut cumva să-și construiască o familie sau deja este inutil? Este un băiat frumos și bun, iubește copiii și cu toate astea e singur.” – Carmen, 55 de ani

Răspunsul psihologului: 

Carmen, vă împărtășesc îngrijorarea cu privire la soarta fiului dvs. Desigur, divorțul și relația dificilă dintre părinți i-au putut afecta poziția. Cu toate acestea, mulți oameni au avut probleme în copilărie, însă, dimpotrivă, asta i-a motivat să-și dorească o familie diferită de cea în care au crescut.

De aceea, doar putem ghici de ce fiul dvs. este încă singur. Mai degrabă este o problemă individuală. Împreună cu un psiholog puteți analiza caracterul, obiceiurile, interesele fiului dvs., pentru a înțelege mai bine starea lui. Puteți învăța să vorbiți cu el despre acest subiect delicat. Poate că, atunci îi veți înțelege punctul de vedere sau poate că și el se va gândi la motivele ascunse pentru care nu-și întemeiază o familie, își va înțelege nevoile.

Un alt motiv ar fi că se simte bine singur. În această situație el nu trebuie să-și asume responsabilitatea, să-și facă griji și să aibă grijă de o altă persoană – toate acestea necesită efort, timp și bani. În plus, într-o relație ești dependent de parteneră și de starea acesteia. Dispare libertatea. Și dacă nu a întâlnit încă femeia de dragul căreia să vrea să-și sacrifice dorințele și plăcerile, atunci poate că nu are nevoie de căsătorie?

Orice mamă își dorește ca fiul ei să fie iubit, înconjurat de atenție și confort. Dar toatea astea sunt rezultatul unei munci, a curajului și riscurilor asumate. De asemenea, s-ar putea ca fiul dvs. să fi fost îndrăgostit de cineva, dar relația nu a funcționat. Sau poate că îi este frică că va fi un soț rău, că nu se va ridica la înălțimea așteptărilor femeii.

Nu știm motivele pentru care fiul dvs. nu este încă căsătorit. Dar dacă vă simțiți rău din această cauză, atunci cereți ajutorul unui psiholog pentru a vă atenua starea. Și poate că veți găsi și cuvintele potrivite pentru a discuta cu fiul dvs.