Sentimentul de rușine îți controlează viața. 5 motive întemeiate să scapi de el.

Rușinea – este o emoție puternică care ne modelează modul de viață. Din cauza rușinii putem evita relațiile, experiențele noi și chiar propriile sentimente. Cum să faci față acestui sentiment și să respiri liber?

RUȘINEA NE CONTROLEAZĂ VIAȚA

1. Oamenii care trăiesc cu sentimentul constant de rușine evită relațiile și apar în public cât mai rar. Sunt extrem de vulnerabili, practic nu se apropie de ceilalți și nu își arată adevăratul „eu”.

2. Rușinea ne face să ne suprimăm emoțiile. De regulă, persoanele cărora le este rușine de cine sunt sunt, de asemenea, sunt în contradicție cu propriile gânduri și sentimente și încearcă din răsputeri să le evite.

3. Oamenii timizi sunt mai predispuși să fie anxioși, deprimați. Rușinea este unul dintre factorii în dezvoltarea tulburărilor depresive și de anxietate. Oamenii care se află constant sub influența rușinii, zilnic duc o luptă emoțională puternică.

4. Oamenii timizi mai greu iau decizii. Ei sunt prea dependenți de opiniile altora și se tem că alegerea lor va fi devalorizată. Asta îi împiedică să trăiască o viață împlinită.

5. Rușinea poate fi un obstacol în lupta cu dependențele. Cercetările arată că persoanele care luptă cu alcoolismul sunt mai predispuse să revină la alcool dacă simt rușine. Oamenii cărora le este rușine de comportamentul lor, adesea nu cred că vor avea puterea să facă schimbările necesare.

CUM POȚI SCĂPA DE RUȘINE?

1. Caută relații calde. Încearcă să găsești oameni cu care poți construi o comunicare prietenoasă. Rușinea dispare atunci când o împărtășești într-un spațiu sigur.

2. Împărtășește povestea ta. Nu-ți ascunde sentimentele în interior: lasă-i pe alții să știe despre rușinea ta. De exemplu, scrie despre asta. Poți chiar să creezi o piesă de artă care să reprezinte rușinea ta. Astfel această emoție nu te va mai ”mânca” din interior. În plus, vei vedea că mulți oameni te sprijină.

3. Dezvoltă-ți compasiunea de sine. Tratează-te cu iubire și grijă. Gândește-te la ce i-ai spune unui prieten care simte ceea ce simți și tu.

4. Asumă-ți riscuri. Încearcă să faci ceva care se poate încheia cu eșec. Există probabilitatea că vei reuși și vei înțelege că ești capabil(ă) de realizări mult mai mari decât ai crezut. Iar dacă eșuezi, vei vedea clar că acesta nu este sfârșitul lumii. În orice caz, faci primul pas pentru a scăpa de rușine.

5. Ai încredere că vindecarea este posibilă. Pe măsură ce iei măsuri pentru a te elibera de rușine, amintește-ți că în cele din urmă îți vei atinge obiectivul. Confirmă-ți asta iar și iar până când viața ta se schimbă complet.

Și cel mai important, dacă înțelegi că rușinea îți controlează viața, apelează la psihologi sau psihoterapeuți. Alături de un specialist îți va fi mult mai ușor să mergi pe calea eliberării de rușine.