Cum poți stabili mai ușor contactul cu oamenii? Ține cont de aceste 10 sfaturi.

Tuturor ne place să fim tratați bine! Cu unii oameni reușim să stabilim ușor și rapid relații calde. Cu alții însă, conversația pare un eșec total. Cum putem determina interlocutorul să vorbească?

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să stabilești mai ușor contactul cu oamenii.

1. Povestește-i despre tine.

Dacă interlocutorul, așa cum ți se pare, nu este pregătit pentru conversație, nu îți răspunde la întrebări sau răspunsurile sale sunt monosilabe, poți vorbi mai întâi despre ceea ce te preocupă în acest moment … și în interiorul acestei povestiri va apărea spațiu pentru comunicare.

2. Pune-i o întrebare neașteptată.

Oferă-i interlocutorului posibilitatea de a privi subiectul discuției într-un mod nou – surprinderea va deschide o oportunitate de dialog.

3. Exprimă-ți atenția către interlocutor

În timp ce interlocutorul vorbește, dă aprobator din cap, folosește afirmații încurajatoare: „Da, da”, „într-adevăr, așa este”. Nu privi în altă parte mult timp, privește în direcția interlocutorului, dar nu neapărat direct în ochi – unii oameni percep privirea prea directă și intenționată ca o expresie a neîncrederii.

4. Ajută interlocutorul să-și crească stima de sine. 

Te vor ajuta astfel de cuvinte: „Cât de interesant este…”, „Da, acum încep să înțeleg…” Uneori este util să-l întrebi din nou: „Scuză-mă, ce ai spus? Este foarte important!” Repetă afirmațiile semnificative ale interlocutorului, adăugând: „Aceasta este o informație nouă”, „Doar o secundă, aș vrea să o notez.”

5. Arată-ți interesul pentru subiect.

Se întâmplă ca erudiția interlocutorului să o depășească pe a ta. În acest caz, îl poți ruga să-ți explice anumite detalii. În același timp, dacă este puțin arogant, nu-ți admite imediat ignoranța – în schimb, poți spune: „Ei, bine … caut în memoria mea … nu-mi pot aminti… dar sună atât de interesant! Nu ați putea să-mi povestiți mai mult … ”

6. Alege un stil de comunicare individual

Încearcă să-ți imaginezi ce este important pentru interlocutorul tău, ce ar dori el și folosește asta. De exemplu: „Prietenul meu, aflând că mă întâlnesc cu tine, m-a rugat să aflu… Prietenii mei mă vor invidia când le voi spune că am vorbit cu tine … Familia ta probabil, se mândrește cu faptul că tu … ”

7. Reflectă sentimentele interlocutorului 

… dar în același timp păstrează distanța: „Pari emoționat.” Dacă crezi că interlocutorul experimentează emoții negative, întreabă-l din nou: „Se pare că ești revoltat de ignoranța mea – într-adevăr așa este?”

8. Împărtășește-ți reacția

Monitorizează-ți sentimentele și vorbește despre ele atunci când este cazul. De regulă, nu există dificultăți cu emoțiile pozitive. Dar dacă simți emoții neplăcute, vorbește despre ele din punctul de vedere al unui observator: „Știi, simt în interior un dezacord…dorința de a obiecta … Este curios, pentru că îmi place să discut cu tine.”

9. Provoacă-l.

În loc să încerci să fii pe placul interlocutorului, fă astfel încât el să vrea să-l placi. Această inversare neașteptată a rolului poate condimenta puțin conversația.

10. Detașează-te. 

În situațiile în care trebuie să-i spui ceva neplăcut interlocutorului tău sau să-i pui o întrebare pe care nu vrea să o audă, te ajută tehnica detașării – spui ceea ce crezi că este necesar, dar nu din numele tău. De exemplu: „Nu v-aș întreba niciodată asta, dar am fost rugat să aflu …”, „Acum am un moment dificil, nu vreau să spun asta, dar conducerea mi-a cerut să vă transmit.” Pentru a menține o atmosferă prietenoasă, poți sublinia că acest episod neplăcut va fi scos din conversația voastră confidențială: ”Apoi ne vom întoarce imediat la conversația noastră”.