20 de fapte psihologice care te vor ajuta să înțelegi mai bine oamenii.

Psihologia poate fi descrisă ca fiind una dintre cele mai interesante științe. De ce este atât de populară? Pentru că studiază comportamentul uman – adică, ceea cu ce ne ciocnim zilnic.

Această colecție de fapte din diferite ramuri ale psihologiei te va ajuta să descoperi multe informații utile!

20 DE SECRETE PSIHOLOGICE

1. Numele personal – este cel mai plăcut sunet pentru urechea omului. Pentru a fi pe placul interlocutorului, spune-i pe nume, așa cum s-a prezentat.

2. Oamenii se îndrăgostesc adesea de cei care seamănă cu părintele lor problematic. Potrivit statisticilor, ”băiețeii mamei” se căsătoresc adesea cu femei dominatoare, iar fiicele alcoolicilor se căsătoresc cu bețivi. Alegând un astfel de partener, persoana în mod inconștient vrea să-și rezolve problemele din copilărie.

3. Potrivit cercetărilor – sentimentul de îndrăgostire nu durează mai mult de un an. După 12 luni, acest sentiment romantic fie se transformă în dragoste matură, fie dispare complet.

4. Oamenii cu ochi albaștri se pot îndrăgosti în doar câteva minute. Cei cu ochi căprui au nevoie de aproximativ o oră pentru a face asta, în plus, ei pot iubi două persoane în același timp. Oamenii cu ochi verzi au nevoie de cel mai mult timp pentru a se îndrăgosti – uneori le ia ani să-și dea seama de sentimentele lor! Dar, mai des decât alții sunt monogami!

5. Situațiile extreme, periculoase pentru viață, apropie instantaneu oamenii. Acest lucru se datorează eliberării adrenalinei, care acționează asupra corpului la fel ca și hormonul iubirii – dopamina.

6. Fețele din fotografiile de grup par mai atractive decât în ​​portretele individuale. Așa se manifestă „efectul psihologic de majoretă”. Oamenii de știință de la Universitatea din California au realizat un experiment științific în care subiecții au evaluat atractivitatea oamenilor într-o fotografie. S-a dovedit că aceiași oameni păreau mai atractivi lângă prieteni, decât singuri.

7. Oamenii nu tind să se certe cu o persoană calmă și echilibrată. Dar dacă cineva își apără opinia prea agresiv, atunci opun rezistență activ.

8. Savanții chinezi au ajuns la concluzia că cea mai atractivă trăsătură de caracter este bunătatea. Faptele pozitive fac oamenii să simtă simpatie chiar și pentru cei pe care nu îi cunosc personal.

9. Chiar și cea mai sociabilă persoană din lume, are un număr limitat de prieteni. Potrivit psihologilor, câteva mii de abonați pe rețelele sociale doar creează iluzia comunicării. Se pare că fiecare dintre noi poate avea între 100 și 230 de prieteni. Dar, de fapt, cercul social rareori depășește 150 de persoane (așa-numitul „număr Dunbar”).

10. Există trei lucruri care atrag întotdeauna o atenție specială asupra lor: mâncarea, pericolul și s*xul.

11. Pentru a dobândi o abilitate, omul are nevoie în medie aproximativ 60 de zile. Versiunea „standardă” a formării obiceiurilor este formula 21-40-90. O nouă acțiune se formează în 21 de zile. După 40 de zile, vechiul obicei își pierde relevanța. După 3 luni, acțiunea formată este adusă la automatism.

12. Oamenii care suferă de depresie văd lumea din jurul lor în tonuri de gri. Această caracteristică a percepției are o bază fiziologică. Oamenii de știință germani de la Universitatea din Freiburg au examinat vederea pacienților folosind un electroretinograf și s-a dovedit că cu cât simptomele depresiei sunt mai puternice, cu atât retina ochiului recunoaște mai slab imaginile contrastante.

13. Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au dovedit că lectura este cel mai eficient remediu împotriva stresului. Se pare că cărțile te ajută să te relaxezi mult mai bine decât cumpărăturile, alcoolul, plimbarea, o ceașcă de ceai, muzica și alte mijloace populare.

14. Dacă interlocutorul încearcă să-și amintească ceva, dar în același timp continuă să te privească în ochi, poți fi sigur că te minte.

15. Oamenii încep să creadă în teoriile conspirației atunci când pierd controlul asupra a ceea ce se întâmplă.

16. „Instinctul de turmă” există cu adevărat! Oamenii de știință francezi au dovedit că cei mai mulți dintre noi avem în mod inconștient încredere în opinia publică mai mult decât în ​​noi înșine.

17. Cu cât temperatura în dormitor este mai mică, cu atât probabilitatea că vei avea un coșmar este mai mare. Acesta este un fapt științific!

18. Cu cât omul are mai multe așteptări cu privire la un eveniment important, cu atât probabilitatea că se va dezamăgi este mai mare. Cu cât aștepți mai puțin, cu atât primești mai mult!

19. Tindem să-i umilim pe ceilalți atunci când nu suntem siguri de noi înșine. Se pare că umilirea ajută oamenii să-și restabilească stima de sine!

20. Oamenii care își exprimă intențiile rele par mai onești în ochii altora, decât cei care își ascund gândurile.