Iată ce trebuie să faci dacă un adult străin îți mustră copilul: 6 sfaturi utile.

Cum te comporți în situația în care un adult străin îți ceartă copilul pentru că a luat jucăria copilului său? Pentru copil este extrem de important cum va reacționa părintele său.

Această situație se poate întâmpla pe terenul de joacă, la grădiniță sau la școală. În societatea noastră, din păcate, copiii nu sunt tratați cu respect, indiferent dacă sunt ai noștri sau sunt străini. Din cauza presiunii agresive se pierde nu numai copilul, ci uneori și părintele, neștiind ce să facă.

Iată cum te poți comporta în această situație:

1. Copilul este lipsit de apărare în fața unui adult. În cazul unui adult apropiat, copilul percepe observațiile și instrucțiunile persoanei dragi în mod normal. Dar atunci când copilul este mustrat de către un adult străin – asta îl sperie, adultul are putere, forțele nu sunt egale și copilul nu se simte în siguranță.

2. Pentru ca fiul tău să se simtă în siguranță, trebuie să-l protejezi fizic de persoana pe care o percepe ca o amenințare. Astfel copilul se va simți protejat. Apoi, începi o conversație adult-adult. De asemenea, nu uiți că în preajmă sunt copiii și ei vor vedea un model de comportament într-o situație conflictuală. De aceea, arăți respect față de celălalt adult. Mai întâi îl saluți, te prezinți și îl întrebi cum se numește. Datorită cunoștinței – discuția va fi mai personală.

3. Îți respecți copilul, de aceea te cobori la nivelul lui. Și cu un gest sau o expresie pe față, cu adresarea ta, îi arăți înțelegerea și suportul tău. În același timp, trasezi clar linia dintre „al meu – străin”.

4. Fiul tău, deși nu intenționat, totuși a încălcat granițele altui copil, luându-i jucăria. De aceea, îți prezinți scuzele. Și deoarece neînțelegerile se pot repeta, negociezi cu cealaltă persoană cum să acționeze în viitor. Este foarte important că fiul tău aude conversația. Asta îl va face să se simtă protejat. Protejându-l îi transmiți mesajul: „ești important și valoros și nu voi permite nimănui să te trateze rău.”

5. Copilul nu a avut intenții rele când a luat jucăria altui copil. Mai degrabă, asta poate fi privită ca o greșeală. Prin urmare, nu se pune problema unei mustrări. În plus, fiul tău a suferit când a fost mustrat de o persoană necunoscută. De aceea, vrei să-ți susții cumva și îi spui că îi vei dărui o jucărie asemănătoare.

6. Dacă copilul își face griji pentru cele întâmplate, el se poate simți singur, neînțeles, se va închide în sine și va răspunde formal. Când toate necazurile rămân în urmă și copilul își restabilește liniștea sufletească, poți analiza ce s-a întâmplat și ce a condus la asta.

Astfel copilul va putea învăța o lecție utilă din situația creată și în viitor nu va ajunge într-o situație similară. Această abordare va ajuta copilul să se simtă mai competent și să se bazeze pe sine într-o situație dificilă.