5 reguli de etichetă pe care trebuie să le cunoști atunci când treci pragul unui restaurant.

Cu doar câteva decenii în urmă mersul la restaurant era pentru majoritatea oamenilor un eveniment special. Acum acesta este atât de cotidian, încât nimeni nu se mai gândește la reguli.

Dar dacă nu vrei să pari o persoană prost educată și să arzi de rușine, merită să cunoști 5 cele mai importante reguli atunci când treci pragul unui restaurant.

1. Nu îți pune telefonul mobil pe masă.

Acum oamenii își iau telefonul peste tot. La restaurant, să vorbești cu voce tare la telefon sau să-l pui pe masă este considerat un comportament inacceptabil.

În primul rând, gadgetul poate împiedica chelnerul să-și facă treaba. Iar în al doilea rând, arăți lipsă de respect față de însoțitorul tău. Dacă ai venit la restaurant în compania cuiva, este indecent să comunici la telefon cu altcineva.

Mai bine păstrează telefonul în geantă sau în buzunar ( în cazul bărbaților). De asemenea, întreabă persoana de lângă tine dacă nu o deranjează să răspunzi la apel. Dacă nu, atunci vorbește la telefon cel mult 5 minute.

2. Nu poți chema chelnerul strigând.

Expresia „Hei, chelnerule” și gestul caracteristic al degetelor – arată impresionant doar în filme. În viața reală, se consideră de prost gust să chemi chelnerul astfel.

Pentru a evita o situație incomodă, ar trebui să stabilești inițial contactul vizual cu chelnerul. Dacă nu ai reușit să faci acest lucru sau dacă acesta din urmă este distras, atunci ar fi potrivit să ridici mâna dreaptă în sus, lăsând degetul arătător și astfel să semnalezi intenția de a comunica.

3. Alcoolul și mâncarea nu pot fi returnate în bucătărie.

Conform etichetei, dacă nu ți-a plăcut vinul comandat (în cazul în care este oțetit), acesta ar trebui trimis înapoi în bucătărie cu un chelner. În alte cazuri, băutura este lăsată pe masă și plătită conform facturii, pentru că sticla a fost deschisă special pentru cină. Același lucru este valabil și în cazul mâncării.

Dacă ești la masă cu alte persoane și trimiți mâncarea înapoi, atunci ar trebuie să le spui însoțitorilor tăi să servească cina fără tine. Iar tu, în acest timp, îți aștepți din nou comanda.

4. Nu poți lua sarea și șervețelele de pe altă masă.

Uneori, chiar și într-un restaurant decent, personalul nu are timp să pregătească totul pentru noii vizitatori. Sau se întâmplă să nu aibă cantitatea potrivită de șervețele și condimente. Desigur, nu este dificil să iei elementele lipsă de pe o masă din apropiere, dar acest comportament este considerat de prost gust.

Vizitatorii trebuie să cheme chelnerul și să ceară ceea ce au nevoie.

5. Nu poți aduce mâncare cu tine dacă ai venit cu un copil.

Nu este o sarcină ușoară să mergi la restaurant cu un copil mic. Copii sunt nerăbdători să aștepte mâncarea, de aceea, părinții poartă cu ei tot felul de gustări. Cu toate acestea, majoritatea restaurantelor le pot cere clienților să părăsească încăperea. Pentru că nu poți mânca decât mâncarea din bucătăria lor.

Dar dacă copilului îi este foame și nu poate aștepta? În acest caz, ar fi corect să anunți administrația și cel mai probabil, ei vor face concesii și îi vor permite copilului să ia o gustare fără să aștepte felul principal.

Desigur, acestea nu sunt toate regulile de conduită într-un restaurant, ci doar o mică parte din ele. Dar chiar și respectarea lor este suficientă pentru a arăta ca o persoană bine educată.