4 pași pentru a scăpa de gândurile negative și a deveni o persoană fericită.

Simți că gândurile și sentimentele negative te împiedică să trăiești viața la maximum? Cum să faci față emoțiilor negative și să-ți recâștigi capacitatea de a acționa? Iată câteva recomandări ale psihologului:

Pasul 1: Fă un audit mental antistres.

Trebuie să faci o listă cu gândurile tale negative și să înțelegi: de ce te temi, ce te apasă? Ar fi bine să ții un jurnal în care timp două săptămâni să faci notițe în acele momente în care starea ta psihologică fluctuează, când apar gândurile și sentimentele dureroase. Când vei determina cercul acestor gânduri ( iraționale în esența lor) fă o listă de respingeri logice.

Pasul 2. Acordă atenție senzațiilor corporale.

Observându-ți starea sufletească și corporală, trebuie să observi și să memorezi ce senzații neplăcute însoțesc de obicei gândurile negative obișnuite. Apoi, pe tot parcursul zilei monitorizează apariția acestor senzații corporale inconfortabile (nod în gât, durere în piept, dificultăți de respirație etc.).

Acesta este un semn că treci din starea de adult la starea de neputință „infantilă” (așa-numita regresie), cazi sub influența emoțiilor incontrolabile. Cu alte cuvinte, în momentele de stres, funcțiile de control din creierul nostru se deplasează de la emisfera stângă (logică și rațională) la emisfera dreaptă a creierului (emoțională, irațională). De aceea, de fiecare dată când ai senzații neplăcute în corp, trebuie să faci o scurtă pauză mentală, cel puțin câteva secunde și să-ți spui: „Ce se întâmplă acum – este o iluzie. Sunt o persoană adultă, autosuficientă. Pot să mă opresc și să mă întorc la maturitate.”

Există diverse tehnici care te pot ajuta în acest sens. De exemplu, poți masa punctele biologic active sau poți efectua mai multe cicluri de respirație profundă (expirația este mai lungă decât inspirația), respiră pentru o perioadă scurtă de timp în ritmul pulsului. Poți masa viguros zona în care a apărut disconfortul: de exemplu, în jurul inimii.

Pasul 3. Conștientizarea celui mai important lucru. 

În momentul în care te cuprinde disperarea, trebuie să-ți amintești principalele sarcini de viață (pentru ce trăiești): în comparație cu ele orice dificultate va fi temporară.

În plus, gândește-te la cei dragi, la toți cei care sunt importanți emoțional pentru tine. Aceasta este proprietatea unui om matur – de a realiza că trăiește nu numai pentru sine. Pe de altă parte, asta te ajută să simți că nu vei rămâne singură într-o situație dificilă. Împreună, oamenii nu se pierd în fața unei crize. Dacă alții se adaptează și tu te vei putea adapta.

Pasul 4. Realizarea planurilor

De la frici și îndoieli, trebuie să treci la găsirea pașilor practici. Analizează: ce poți face în practică pentru a îmbunătăți situația? Elaborează planuri specifice pentru o perioadă de timp, să zicem, pentru câteva săptămâni și încearcă să le îndeplinești.

Continuând să-ți ții jurnalul, notează: ce ai reușit? Ce nu prea ai reușit? Ce trebuie schimbat? În psihologie, aceasta se numește sublimare. Când acționăm conștient, eliberăm tensiunea interioară redirecționând energia pentru a ne atinge obiectivele.