5 citate ale scriitorului Lev Tolstoi care te vor ajuta să distingi un om demn de unul jalnic.

Odată cu vârsta, ți se pare că toți oamenii sunt la fel și este mai bine să stai departe de mulți dintre ei. Dar nu vei putea trăi într-un cocon. Oricum trebuie să socializezi. Și pentru a nu fi dezamăgit de oameni, trebuie să înveți să-i înțelegi, să distingi negrul de alb.

Lev Tolstoi era sigur că nu există oameni buni și răi, oameni răi și buni, că toate trăsăturile se manifestă la un moment dat. Cu toate acestea, ne-a lăsat moștenire câteva citate despre cum să recunoaștem un om demn:

1. ”Una dintre cele mai surprinzătoare concepții greșite este că fericirea omului constă în a nu face nimic.”

Dacă întâlnesc oameni noi, le adresez o întrebare simplă: „Ce ați lucra, ce ați face dacă ați avea în cont un milion de dolari?”. 99% dintre oameni râd și întreabă de ce, în acest caz, ar trebui să lucreze. Acest răspuns este o caracteristică clară a persoanei.

Dacă omul nu vrea să facă nimic, nu este interesat de anumite domenii ale vieții, atunci, cel mai probabil în fața ta este cineva care trăiește fără entuziasm. Nu trăiește, există.

2. ”Oamenii puternici sunt întotdeauna simpli.”

Urăsc oamenii cu „coroană pe cap”. Cu admirație de sine. Cu distanță mare. Cu patos și narcisism. Sunt impresionată de cei care nu se cred superiori celorlalți și știu să fie ironici cu sine.

Își ridică nasul doar cei cărora le lipsește recunoașterea altora, cei care nu erau iubiți de părinți în copilărie, care nu erau acceptați de semeni, care se simțeau săraci, dezavantajați. Și acum ei dovedesc că nu este așa.

3. ”Fiecare să-și măture în fața ușii sale. Dacă toată lumea face asta, strada va fi curată.”

Această frază a lui L. Tolstoi este despre acei oameni cărora le place să dea sfaturi nesolicitate și să le dicteze altora cum să trăiască. O opinie din exterior nu este niciodată dăunătoare. Dar nici nu trebuie să fie impusă ca adevăr suprem.

4. ”Întotdeauna credem că ceilalți ne iubesc pentru că suntem buni. Și nu presupunem că sunt buni cei care ne iubesc.”

Odată am căzut sub vraja unui bărbat carismatic și am avut cu el conversații lungi online. Mi-a spus că din copilărie fetele alergau după el, îi aruncau scrisori în cutia poștală și se luptau în curtea școlii pentru el.

L-am întrebat dacă a iubit vreodată. El a răspuns – nu. Brusc mi-a dispărut dorința să mă alătur acestui rând…

5. ”Oamenii adesea se mândresc cu conștiința lor curată, doar pentru că au o memorie proastă.”