Relatii

Un truc neplăcut pe care îl folosesc manipulatorii pentru a te răni.

Astăzi vreau să-ți atrag atenția asupra unui truc deosebit de neplăcut pe care îl folosesc manipulatorii și care îi poate dezechilibra chiar și pe cei mai calmi oameni.

Esența trucului

Manipulatorul spune ceva neplăcut, jignitor și răutăcios la adresa ta. Face glume pe seama ta. La întrebarea: „De ce faci glume atât de răutăcioase”, „De ce ai spus asta”, el îți răspunde surprins: „De ce reacționezi atât de violent”, „Nu înțelegi glumele”.

Impactul psihologic are loc astfel: la început manipulatorul spune în glumă ceva neplăcut. Dar nu doar spune, ci împinge interlocutorul să-și arate supărarea în diferite moduri. Apoi, când acesta îi arată că nu-i plac cuvintele sau acțiunile sale, el, la rândul său, începe să se îndoiască deschis de capacitatea omului de a evalua în mod sobru realitatea.

De ce se folosește acest truc? Pentru a slăbi persoana, a o face mai ascultătoare, a o convinge că gândește, vorbește și trăiește greșit.

Cum poți rezista acestui truc neplăcut?

La rândul tău, în mod deschis pune la îndoială capacitatea manipulatorului de a evalua în mod sobru realitatea. Pentru a face acest lucru, spune-i că nu ești tu cel care „nu înțelege glumele” și „reacționează violent”, ci el nu știe să glumească, își permite prea mult, nu știe să comunice politicos etc.

Apoi, îl poți întreba deschis de ce a vrut să te jignească. Care a fost scopul pe care l-a urmărit când a spus gluma neplăcută sau comentariul răutăcios la adresa ta. Acordul final care transformă situația în favoarea ta, va fi contracritica manipulatorului.

De exemplu, i-ai putea sugera să meargă pe jos într-o călătorie în jurul lumii sau la o școală de umor. Sau îl poți invita să citească ceva care îl va ajuta să învețe să comunice mai bine cu ceilalți. De asemenea, spune-i clar că acest comportament este inacceptabil pentru tine.

Exit mobile version