Golda Meir: „Dacă vreți să construiți un stat măreț, faceți doar 2 pași.”

Golda Meir – este una dintre cele mai mari femei din istoria Israelului. Semnătura ei este pe Declarația de Independență a țării. A fost prima femeie din Israel și a treia din lume care a ocupat funcția de șefă de guvern.

Meir avea o forță interioară care s-a manifestat în ea încă din copilărie – a știut întotdeauna ce își dorea de la viață. Mai târziu, despre hotărârea și caracterul ei de fier spuneau: „Golda – este singurul bărbat din guvern.”

A fost prim ministru al Israelului doar cinci ani. În acest timp, într-o țară cu un buget imens pentru apărare, au fost reduse impozitele pentru săraci (pentru unele categorii au fost anulate) și a fost lansată construcția locuințelor sociale.

Potrivit lui Meir, pentru a face orice țară măreață, sunt importante doar două lucruri. Iată ce a spus ea:

„Dacă vreți să construiți o țară în care se vor întoarce fiii și fiicele sale, dacă vreți să construiți o țară în care oamenii vor pleca doar în timpul vacanțelor, dacă vreți să construiți o țară care nu va avea frică pentru viitor, atunci faceți doar doi pași:

1. Echivalați corupția cu trădarea de țară, iar oficialii corupți cu trădători până la a șaptea generație…

2. Faceți trei profesii cele mai bine plătite și cele mai respectate: profesia de militar, profesor și medic. 

Și cel mai important – munciți, munciți și munciți pentru că nimeni în afară de voi nu vă va proteja, nimeni în afară de voi nu vă va hrăni și doar voi aveți nevoie de țara voastră, nimeni altcineva.

Când acestea vor deveni nu doar cuvinte, ci un stil de viață, atunci v-ați atins obiectivul… “

„Mama Israelului” a părăsit această lume în decembrie 1978. Politicianul și-a rezumat calea astfel: „Viața mea a fost foarte fericită. Nu numai că am trăit pentru a vedea nașterea statului evreu, dar am și văzut cum a acceptat și a absorbit masele evreilor din întreaga lume.”