5 reguli de comunicare cu persoanele pasiv-agresive.

Oamenii care tind să evite în mod constant conflictele, sunt mai predispuși să fie pasivi-agresivi. Acesta este modul lor de a-și ascunde ostilitatea și furia. Persoana poate părea destul de drăguță la început, dar intențiile, atitudinea sau comportamentul său sunt alimentate de ostilitate.

Cei mai mulți dintre noi întâlnim zilnic oameni pasivi-agresivi. Când interacționezi cu astfel de indivizi, te simți ca pe un roller coaster emoțional. Ei nu se supără în mod deschis pe tine, dar comportamentul lor pasiv proiectează această furie asupra ta. De exemplu, își va da ochii peste cap, va refuza să-ți răspundă la apeluri, va părăsi camera în prezența ta sau va manifesta o altă formă de ostilitate.

Comunicarea cu persoanele pasiv-agresive poate fi extrem de frustrantă, consumatoare de timp și enervantă. În final, simți că omul îți absoarbe energia. Cu toate acestea, există modalități de a face față acestui tip de oameni.

1. Recunoaște comportamentul și discutați problema reală.

Începe conversația încercând să te pui în locul acestei persoane și spune-i că ești dispus să-l înțelegi.

Dacă omul crede că încerci să-l ”enervezi” sau îl învinuiești, nu va participa la conversație în mod deschis și sincer. Încearcă să-l determini să admită că există o problemă mai profundă în spatele comportamentului pasiv agresiv.

Fă acest lucru astfel încât să creezi o punte de înțelegere și grijă, pentru ca el să se simtă confortabil, privindu-și comportamentul introspectiv.

Adesea omul manifestă agresivitate pasivă, deoarece nu crede că cineva îi va asculta problema sau crede că nu este înțeles. Arată-i că este ascultat și că înțelegi ceea ce îți spune.

2. Stabilește limite și fii specific

Odată ce ai descoperit problema reală, discutând-o cu persoana respectivă, poți stabili limite. Stabilirea limitelor este modalitatea ta de a-i spune ce vei tolera și ce nu vei tolera în relație.

3. Renunță la jocul ”ochi pentru ochi”.

Pentru că în cele din urmă și tu vei deveni un ratat. Acest joc doar intensifică ostilitatea și furia de ambele părți. Fii o persoană generoasă.

Dacă acest om nu este important în viața ta, merită să te gândești cum să limitezi timpul petrecut cu el. Orice ai face, nu intra în jocul pasiv-agresiv cu această persoană. În unele relații, în special în familii, se întâmplă ani de zile. Singura soluție este să lucrați la restabilirea relației și apoi să stabilești limitele comportamentului pasiv-agresiv sau să eviți această persoană.

4. Realizează că nu este vina ta. 

Oamenii agresivi vor face ceea ce vor. Ei sunt o categorie de oameni care manipulează emoțional alte persoane. Își maschează adevăratele sentimente proiectându-și în mod ascuns furia, ostilitatea sau alte emoții negative.

Nu este vina ta că acest om nu-și poate exprima problemele reale în cuvinte. Unii oameni nu înțeleg niciodată acest lucru, în timp ce alții nici măcar nu încearcă să se schimbe.

Acest lucru îți permite să decizi dacă vrei să continui relația cu această persoană. În cele din urmă, vei descoperi că nu ai o altă opțiune decât să te distanțezi dacă refuză să se schimbe.

5. Distanțează-te

Limitează-ți timpul și comunicarea cu persoana pasiv-agresivă dacă nu vrei să ai de-a face cu metodele sale manipulative.

Va fi ușor dacă este doar o cunoștință. Dacă acesta este un prieten apropiat sau un membru al familiei, explică-i de ce vrei să te îndepărtezi de el.

O persoană pasiv-agresivă nu se va schimba. Adesea, datorită comportamentului său, relațiile se deteriorează. Cel mai bine este să abordezi imediat problema comportamentului negativ sau să pui capăt acestei relații.