7 fraze interzise pentru a alina persoana care trece prin momente dificile.

Atunci când cineva drag este trist, vrem să-l înveselim. Însă de multe ori alegem fraze stereotipe care pot dăuna interlocutorului și îi pot deprecia sentimentele. În acest articol îți voi împărtăși ce nu ar trebui să-i spui omului care se simte rău în acest moment.

1. “Nu-ți face griji, totul va fi bine!”

“Nu-ți face griji, vei găsi o opțiune mai bună!”, “Vei mai avea multe oportunități!” și alte fraze optimiste care adesea produc efectul opus. Pentru că prietenul tău încă nu a ajuns în punctul în care a depășit supărarea, tristețea și durerea și este dispus să se înveselească și să gândească pozitiv. În plus, astfel de cuvinte creează impresia că nu îl înțelegi sau crezi că reacția sa la evenimentele neplăcute este greșită.

2. ”Putea fi mai rău.”

Rostind această frază, pare să devalorizezi ceea ce simte persoana dragă. În loc de cuvinte de consolare, el aude ceva de genul: „Ar fi putut fi mai rău, toate acestea sunt fleacuri, nu trebuie să-ți faci griji.”

Din acest motiv, oamenii adesea încep să se îndoiască de gravitatea problemelor lor: ei cred că atrag în zadar atenția asupra lor și își suprimă și mai mult experiențele. În cele din urmă „totul este în regulă, putea fi mai rău.”

3. ”Înseamnă că așa era necesar.”

Acest gând este similar cu „Totul se întâmplă dintr-un motiv”. Poate că totul se întâmplă dintr-un motiv sublim, poate că durerea prietenului tău are o semnificație specială, dar de ce ar trebui să-i fie mai ușor auzind aceste informații? Mai ales acum, când îl doare cel mai mult. De cele mai multe ori, această expresie acoperă lipsa cuvintelor semnificative ale ascultătorului.

4. ”Și eu am fost într-o situație similară.”

Nu contează dacă tu sau cineva pe care îl cunoști a avut o experiență similară, nu contează de ce ai decis să o împărtășești. Chiar dacă cu povestea ta ai vrut să-i spui: „Nu ești singur! Am trecut și eu prin asta, vezi, totul este în regulă!” – acesta nu este întotdeauna o idee bună.

Acum omul drag are nevoie de cât mai mult spațiu și oportunități pentru a-și împărtăși experiențele și emoțiile. Și el va putea face asta, dacă nu-i vei fura rolul de povestitor. La urma urmei, nu concurați cine are viața mai dificilă?

5. “Poate că trebuie să mergi la un psiholog?”

Această frază poate fi înțeleasă în două moduri: „Nu sunt psiholog pentru a te asculta.” sau „Cu astfel de probleme, ai drum direct la medic”. Cel mai probabil, spui asta cu intenții bune, pentru că vezi suferința omului apropiat și nu știi cum să-l ajuți, dar se pare că refuzi să fii alături de el în cel mai necesar moment.

6. „Merită să-i spui despre…”

Puțini oameni iubesc sfaturile nesolicitate și ele rămân nesolicitate până în momentul în care prietenul tău te întreabă: „Ce crezi că ar trebui să fac?” Până în acest moment, el nu are nevoie de sfatul tău.

Cine vrea să-și împărtășească emoțiile dacă de fiecare dată aude „Încearcă să faci …”, „Dar dacă tu …”, „Poate că merită să…”? Prietenul tău a venit pentru sprijin, pentru a vorbi, a nu se simți singur. Și probabil că deja știe ce să facă.

7. „Ți s-a întâmplat pentru că tu…”

În aceste cuvinte nu există sprijin, ci doar acuzații. În loc de empatie, prietenul tău aude reproșuri și lecții despre cum ar fi trebuit să se comporte. Acest lucru îl va înstrăina de tine și îl va face să creadă că el este de vină.

Care este cel mai bun mod de a-ți exprima sprijinul?

– Fii alături. Uneori cuvintele nici nu sunt necesare – este suficient ca cineva apropiat să fie lângă tine. Dar aici este important să găsești o cale de mijloc: rămâi conectat, dar nu intruziv. Sună, invită-ți prietenul la întâlniri, dar fă un pas înapoi atunci când vrea să fie singur.

– Ascultă. Nu este ușor să fii un bun ascultător: trebuie să ai răbdare, să-ți limitezi dorința de a-ți exprima opinia, de a da sfaturi și de a controla fluxul conversației. Sarcina ta este să-ți lași prietenul să scape de negativitate, să arunce emoțiile care s-au acumulat în interiorul său.

– Rămâi pozitiv. Este adevărat că una dintre posibilele consecințe ale ajutorului emoțional este „absorbirea” experiențelor străine. În acest caz, este necesar să menții o distanță între sentimentele tale și cele străine – în primul rând, pentru a nu căuta un al treilea „ascultător” și, în al doilea rând, pentru a rămâne o sursă de forță pentru prietenul tău.