Iată 12 expresii cu care poți înlocui răspunsul ”Nu știu” sau ”Nu pot”.

Să recunoști că nu știi răspunsul la o întrebare este un gest demn de laudă, deoarece te porți ca o persoană cinstită, nu inventezi un răspuns și, astfel, nu te pui într-o poziție incomodă.

Dar să fim sinceri: în multe situații, în special la locul de muncă, poți părea neexperimentat, neprofesionist sau nepregătit.

Deci, ce poți să faci în schimb?

Cel mai bine este să folosești o expresie care să nu inducă în eroare interlocutorul și în același timp, să-l facă să simtă că ai răspuns la întrebare.

Iată ce poți să răspunzi dacă întrebarea nu se referă la specializarea ta: „Nu cred că sunt cea mai potrivită persoană pentru a răspunde la această întrebare.”

Faptul că lucrezi într-o companie, nu înseamnă că înțelegi complexitatea proiectului altui departament. Chiar și în departamentul tău, uneori nu ai suficientă experiență sau cunoștințe pentru a răspunde la toate întrebările.

Iată ce poți să răspunzi dacă întrebarea nu se referă la tine: „Bine, ce pot să spun.”

Uneori, cunoști toate informațiile de care ai nevoie pentru o anumită întâlnire sau proiect, dar spui „nu știu”, pentru că oamenii pun întrebări care nu se referă la problema în cauză sau pur și simplu nu vrei să spui „Vorbiți serios?” în fața șefilor.

Iată ce poți să răspunzi când ar trebui să știi răspunsul, dar nu îl știi: “Aceasta este exact întrebarea la care lucrez acum.”

Dacă se întâmplă că nu ai avut timp sau ai uitat să studiezi o anumită întrebare la care ar trebui să știi răspunsul, atunci poți oferi acest răspuns.

Sfaturi scurte pentru cei care nu vor să răspundă „Nu știu” sau „Nu pot”

1. Înainte de a-ți răspunde, trebuie să…

2. Nu pot … dar pot …

3. Dacă aș ști cum … aș putea răspunde.

4. Acum nu știu, dar în curând voi afla, pentru că …

5. După ce voi vorbi cu X… cred …

6. Lasă-mă să aflu.

7. Aceasta este doar presupunerea mea, dar …

8. Învățarea este ca o scară din 10 trepte și încă sunt la treapta nr….

9. Permiteți-mi să mă asigur că înțeleg exact ce se cere …

10. Din moment ce nu sunt sigur, ar trebui să…

11. După ce am căutat în Google, am o întrebare / mă interesează…

12. Instinctul meu îmi spune …

Concluzie: 

La locul de muncă și în viață, onestitatea este întotdeauna cea mai bună opțiune, dar asta nu înseamnă că nu-ți poți alege cuvintele cu înțelepciune. Utilizează sfaturile de mai sus pentru a spune „Nu știu” într-un mod care creează încredere, fără a sacrifica adevărul sau detaliile.