Cercetătorii americani au dovedit că oamenii sunt capabili să poarte un dialog, chiar și în vis.

Visele ne transportă într-o altă realitate și de obicei nu reacționăm la lumea exterioară. Prin urmare, puțin probabil o persoană care doarme profund va înțelege întrebările și va răspunde la ele. Cu toate acestea, un nou studiu (februarie 2021) care apare în Current Biology demonstrează că acest lucru este posibil.

„S-a dovedit că, aflându-se în faza așa-numitului somn REM, omul este capabili să reacționeze și chiar să comunice”, a spus Ken Paller, șeful echipei de cercetare de la Universitatea Northwestern din Illinois. El, de asemenea, a dovedit că oamenii care dorm pot percepe întrebările, își pot folosi memoria și răspunde.

Visele – sunt încă un mister.

Deși somnul este o stare obișnuită pentru om, el nu a fost studiat pe deplin. Mai mult decât atât, unii oameni nu-și pot relata visele, uită detaliile, fie nu-și amintesc nimic.

Deci, Ken Paller și colegii săi au făcut o încercare de a comunica cu oamenii care dorm în perioada viselor lucide. Drept urmare, ei au ajuns la concluzia că astfel de contacte ar putea declanșa o serie de studii ulterioare, în scopul studierii viselor și a modului în care memoria depinde de vise.

Pentru cercetare ei au recrutat 36 de voluntari care doreau să aibă vise lucide. Acest studiu este remarcabil și pentru faptul că au fost efectuate patru experimente paralele cu același scop, dar cu abordări diferite. Pe lângă echipa Universității din Nord-Vest, a existat un grup din Sorbona (Franța), Universitatea din Osnabrück (Germania) și Universitatea din Nijmegen (Olanda).

Rezultatele cercetărilor

„Am combinat datele pe care le-am primit, deoarece credem că rezultatele diferitelor laboratoare care utilizează abordări diferite, indică realitatea comunicării bidirecționale cu omul adormit.”, – a spus Karen Concoli, coautor al studiului la Universitatea Northwestern.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care dorm sunt capabile să rezolve operații matematice simple, să răspundă pe scurt la întrebări (da / nu) și să răspundă la stimulii senzoriali externi. Subiecții testați ”au răspuns” prin mișcarea ochilor sau a mușchilor feței. Cercetătorii au numit această stare „somn interactiv”.

Karen Konkoli este sigură că în viitoarele cercetări pot fi folosite metode similare pentru a studia abilitățile cognitive în timpul somnului (în comparație cu starea de veghe). În afara laboratorului, aceste metode pot fi folosite pentru a ajuta, de exemplu, la analiza și rezolvarea situațiilor problematice din timpul somnului sau pentru a scăpa de coșmaruri.