9 tipuri de oameni toxici pe care trebuie să-i eviți. Iată cum îi recunoști.

Oamenii toxici sunt prezenți peste tot și majoritatea dintre noi cunoaștem cel puțin unul sau doi. Putem trăi cu ei, putem lucra sau îi putem cunoaște social. Dacă ai petrecut vreodată timpul cu oamenii toxici, știi deja cât sunt de distructivi și epuizanți.

Ca și în cazul oricărei toxine, trebuie să-i limitezi acțiunea și să te protejezi. Dar primul pas important, este să recunoști când omul este toxic. Din păcate, persoanele toxice nu au etichete de avertizare, dar există lucruri la care poți fi atent.

1. Aroganța toxică: Există o mare diferență între încredere și aroganță. Încrederea inspiră; aroganța este înspăimântătoare. Oamenii aroganți știu întotdeauna mai bine decât toți și se simt superiori celorlalți. Nu-ți vor marca niciodată încrederea, pentru că le împiedică aroganța.

2. Victima toxică: cei mai periculoși oameni pe care îi poți avea în jurul tău – sunt victimele eterne. Ei își privesc propriile probleme și greșeli și întotdeauna dau vina pe alții, de la șeful nerezonabil până la părinții neiubitori. Nu își asumă niciodată responsabilitatea pentru viața lor.

3. Controlorii toxici: oamenii care controlează știu totul, dar nu pot face nimic singuri. De obicei, sunt foarte nesiguri de sine, dar, în timp ce ești alături de ei nu vei avea ocazia să-ți exprimi idea sau să faci ceva de sine stătător.

4. Invidia toxică. Cei care suferă de invidie nu sunt niciodată mulțumiți de ceea ce au și nu pot fi fericiți când te simți tu bine. Nu se pot bucura când ceilalți obțin ceva sau merg înainte; ei simt că, dacă se întâmplă ceva pozitiv, ar trebui să li se întâmple doar lor, nu ție.

5. Minciuna toxică: Atât timp cât există oameni, vor exista și cei care mint. Însă mincinoșii cronici sunt dăunători pentru că nu știi niciodată ce să crezi, deci nu poți conta pe promisiunile sau pe cuvintele lor. Îți vor spune minciuni despre ceilalți și altora minciuni despre tine.

6. Negativismul toxic: Probabil cunoști pe cineva care este mereu supărat, înfuriat, suspect de orice. Negativitatea distruge relațiile și petrecând timpul cu astfel de persoane, simți că îți absorb vitalitatea.

 

7. Lăcomia toxică: Există multe lucruri în cultura noastră care ne fac să ne dorim mai mult, să realizăm mai mult, să câștigăm mai mult. Și într-o oarecare măsură, dorința și ambiția pot fi bune. Dar devin toxice atunci când oamenii își doresc tot ce le aparține altora. Dorința de a poseda totul – devine centrul vieții lor.

8. Condamnarea toxică: Există o mare diferență între judecată și condamnare. Judecata este obiectivă și se bazează pe discernământ, în timp ce condamnarea se limitează la critici. Cei care au obiceiul de a condamna întotdeauna trag concluzii pripite. Nu sunt ascultători și comunicatori buni.

9. Bârfele toxice. Bârfitorii cred că poartă o conversație profundă, fac schimb de informații. Ei fac acest lucru pentru a se ridica deasupra nesiguranței lor și nu există nicio distincție între ipoteze și fapte. Bârfele devin un factor distructiv.