”Nu-mi place să mă machiez.” Iată ce probleme poate ascunde refuzul produselor cosmetice.

Unele femei nu utilizează machiajul. Este vorba de încredere în sine, lipsă de interes sau există anumite probleme ascunse? Iată ce spun experții.

”Nu am folosit niciodată produsele cosmetice, iar mama îmi spunea: „Să se machieze cele urâte, tu ești frumoasă!” Da, și eu mă consideram frumoasă, dar de ce nimeni, cu excepția mea, nu observa asta? Într-o zi o prietenă m-a convins să merg cu ea la un make-up artist. Și dintr-o dată, am văzut în oglindă o străină care nu numai că era mai frumoasă, ci și mult mai fericită decât mine. Am vrut să o privesc din nou – și am început să studiez, pentru că nu știam cum să mă îngrijesc. Treptat, uitându-mă la „cealaltă” femeie din oglindă, am început să mă schimb. Și s-a dovedit a fi foarte plăcut.” – Maria, 27 de ani. 

”Poate că aceste femei sunt deja încrezătoare, se acceptă așa cum sunt”, spune psihoterapeutul. Cu toate acestea, pentru unele femei refuzul produselor cosmetice nu este o decizie conștientă, ci o consecință a unor probleme nerezolvate. Care?

1. ”Nu vreau să fiu frumoasă”

Machiajul – este un semn că femeia este interesată de atenție și este dispusă să accepte această atenție. Lipsa machiajului poate însemna că ea refuză să depună eforturi pentru a plăcea altor oameni. Femeia poate considera că nu mai există necesitatea să fie atractivă. De exemplu, pentru că deja a devenit mamă, pentru că îmbătrânește sau pentru că aspectul exterior nu contează în mediul ei înconjurător.

Nu este nimic în neregulă dacă prețuiești alte componente ale vieții, decât aspectul exterior. Dar este important ca în spatele acestui refuz să nu se ascundă semnele depresiei – atunci când orice privire în oglindă îți provoacă sentimente dureroase, când există sentimentul că orice efort nu are rost, că nu vei mai fi iubită, dorită…

2. ”Încerc să fiu sinceră.”

”Când mă machiez, am sentimentul neplăcut că imit pe cineva”, recunoaște Alina, 23 de ani.

Convingerea că „trebuie să fiu sinceră”, precum și modul în care se exprimă această onestitate, o aducem cu noi din copilărie, din familia noastră. Teama inconștientă de mustrare, nu doar ne împiedică să ne urmăm dorințele, ci și ne limitează dorințele, dacă acestea sunt în contradicție cu regulile adoptate în familie.

3. ”Neg o parte din mine.” 

Femeile care susțin frumusețea naturală nu sunt întotdeauna atât de libere pe cât s-ar putea crede. „Unele femei minimizează feminitatea pentru a arăta masculin”, spune psihanalistul Virginie Meggle. „Lăsându-și fețele goale, ele încearcă să demonstreze că nu au nevoie de nimic … dar acesta sunt doar protecții psihologice.”

De ce apare frica de a arăta vulnerabilă? Ea poate fi rezultatul rebeliunii împotriva prescripțiilor părintești precum: „Pentru femeie cel mai important lucru este să fie frumoasă și să atragă atenția” sau, dimpotrivă, o manifestare a ascultării: „Este mai important să fii deșteaptă, decât un manechin frumos!”

Ce poți să faci în acest caz?

 

1. Ai grijă de tine

Îți poți aprecia aspectul și poți alege acele modalități de îngrijire care îți plac. Privește machiajul nu ca pe un mijloc de „a te îmbunătăți ”, ci ca un joc. El îți permite să creezi noi imagini ale „eu-lui” tău, să-ți exprimi starea de spirit schimbătoare, să descoperi părți neașteptate în tine, să încerci alte roluri sociale.

2. Testează-ți convingerile

Scrie o frază despre ceea ce faci sau nu faci. De exemplu: „Nu folosesc machiajul pentru că …” completează fraza.

Opțiunile ”așa este mai bine”, „trebuie”, „femeile inteligente fac asta”, sugerează că aceasta este o credință impusă. Dacă fraza s-a încheiat, de exemplu, cu: „îmi îmbunătățește starea de spirit”, „îmi oferă plăcere”, – este credința ta.

3. Înțelege care este povestea ta. 

Întreabă-te, care a fost conceptul de feminitate în familia ta? Cu cine ai vrea să te asemeni? A te machia înseamnă a te dezlănțui, a te elibera. În primul rând, de puterea mamei. Fardându-se, femeile își afirmă dreptul de a nu mai fi fetițe mici.