Cum te protejezi de manipularea emoțională în relație: 7 metode verificate.

Gaslighting – este o formă de abuz psihologic în care victima este deziluzionată, îndoindu-se de propria memorie, percepție și sănătate mintală. Creând condiții insuportabile pentru victimă, agresorul îi poate provoca o criză nervoasă și chiar o poate face să recurgă la sinucidere.

Carol A. Lambert, psihoterapeut și autor al mai multor cărți despre abuzul în relații, explică cum poate fi depistată rapid și cu precizie o astfel de persoană și cum să te protejezi de manipularea sa.

Partenerul care folosește această metodă pentru a obține controlul asupra ta, schimbă în mod constant atenția asupra nevoilor, îndoielilor și sentimentelor sale. El îți devalorizează sentimentele, îți ignoră cuvintele sau pur și simplu schimbă subiectul. Abuzul de tip gaslighting include un set de tactici care pot afecta grav percepția victimei asupra realității. Ce face de obicei un astfel de manipulator:

– Umilește victima. Când există un conflict sau un dezacord, el declară categoric: „Te înșeli”. sau: „Ești proastă, nu înțelegi nimic”.

– Ascunde informații, ascunde fapte care nu sunt în avantajul său.

– Învinuiește victima. În tot ceea ce a mers prost, ea este întotdeauna vinovată, iar el este perfect.

– Rescrie istoria, neagă, minte, denaturează faptele și te manipulează. De exemplu, îți poate aminti un eveniment din trecut, schimbând detaliile și susținând că a fost exact așa.

– Neagă sentimentele și îndoielile victimei. Dacă îi spui că te simți rău în relație, el îți va răspunde că ești prea sensibilă și pui totul la inimă. Indiferent de ceea ce se discută, acest om nu te va asculta și cu atât mai mult, nu va admite că ai dreptate.

– Acuză pe nedrept victima. Destul de des spune: „nu mă asculți niciodată”, „întotdeauna crezi că ai dreptate”, „totul ar trebui să fie în felul tău”. Nu este realist să convingi un astfel om că aceste acuzații sunt nedrepte. Aceste atacuri reflectă esența a ceea ce face manipulatorul.

– Izolează victima. Astfel nu trebuie să-și facă griji că cineva străin îi va submina autoritatea, sprijinind victima.

– Susține că victima este nebună. El repetă aceste cuvinte iar și iar.
Denaturează evenimentele și neagă cursul real al lucrurilor, astfel încât punctul său de vedere să rămână singurul corect.

7 modalități de a te proteja de un manipulator:

Scopul principal al unui partener care recurge la orice mod de violență – este să te facă să te îndoiești de propria percepție asupra lumii, ceea ce îi va permite să te controleze. Următoarele tehnici te pot ajuta atunci când interacționezi cu abuzatorul:

– Înregistrează faptele. Când ești mințită, iar sensul cuvintelor tale este distorsionat pentru a fi acuzată, determină ceea ce crezi că este adevărat și apără acest adevăr. Asta te va ajuta să faci față îndoielilor, chiar și atunci când manipulatorul te atacă.

– Fă o pauză și gândește-te. Asta te va ajuta să reziști încercărilor de a fi influențată. Când locuiești cu cineva care încearcă în mod constant să te supună, răspunde-i: „Mă voi gândi la asta”. Acest lucru te va ajuta să-ți recâștigi autocontrolul.

– Nu-i spune că minte. Explică-i că ai un punct de vedere diferit și că nu ești de acord cu ceea ce spune el. Sau subliniază că îți amintești ce s-a întâmplat și ai încredere în memoria ta.

– Nu-i permite să te învinuiască. Când te confrunți cu o denaturare a adevărului, spune-i că nu vei permite să te învinuiască. Odată ce spui asta cu voce tare, îți va fi mai ușor să-ți aperi punctul tău de vedere.

– Vorbește direct despre îndoielile tale. Dacă începe să se apere, să vorbească despre tine sau schimbă subiectul conversației, spune-i că puteți discuta acest lucru mai târziu, acum însă trebuie să vorbiți despre ceea ce te deranjează.

– Spune-i că i-ai recunoscut tactica. Spune-i că ai decis să nu te mai implici în astfel de dialoguri.

– Renunță, pentru a evita atacul. Este în regulă să alegi această cale. Cel mai important lucru este să ai încredere în opinia ta și să conștientizezi în mod clar că nu ești de acord cu el și doar vrei să eviți problemele.