12 semne principale ale unei persoane sănătoase mintal.

Statisticile sunt nemiloase: aproximativ 13% din populația lumii suferă de tulburări psihice. Potrivit experților, aproximativ 14,3% din decesele mondiale sunt asociate cu tulburări psihice, iar aceasta reprezintă aproape 8 milioane de decese anual.

Sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică. Iată principalele semne care indică că ești o persoană sănătoasă mental.

1. Te accepți așa cum ești

O persoană sănătoasă mental nu încearcă să-i mulțumească pe toți și nu caută mereu aprobarea celorlalți.

Lipsa acceptării de sine este întâlnită la persoanele predispuse la stres, anxietate și diferite tipuri de boli mintale. Acești oameni sunt preocupați de aspectul lor, stilul vestimentar, de evaluări, atitudini, salariu și multe altele. Ei își fac mereu griji cu privire la ce vor crede oamenii despre ei și deseori așteaptă aprobarea externă.

2. Îți poți controla reacția la emoții.

O persoană sănătoasă din punct de vedere mintal nu-și va pierde timpul încercând să controleze lucrurile care sunt dincolo de controlul său. În schimb, va lucra la modul în care să reacționeze la sentimentele sale și să ia măsuri pozitive atunci când se confruntă cu emoții negative, cum ar fi agresivitatea sau gelozia.

Aceste calități îl ajută să-și revină mai repede și să se ridice, chiar și atunci când a căzut la fund.

3. Ai o relație armonioasă, satisfăcătoare.

Menținerea unei relații personale satisfăcătoare este una dintre caracteristicile oamenilor sănătoși din punct de vedere mental. Pentru ei calitatea relației este mult mai importantă decât numărul de prieteni și rude.

Legăturile sociale puternice și atașamentul profund față de cei dragi te fac să fii mai sănătos din punct de vedere fizic, mai fericit și îți prelungește viața.

4. Te simți confortabil cu alți oameni

Omul care se simte confortabil în pielea sa, se simte confortabil și cu alte persoane. El este mereu în prezent, salută un vecin sau discută cu prietenii și cunoscuții. Aceste calități îl ajută să construiască legături sociale și contribuie la creșterea personală.

5. Nu iei totul personal.

O persoană care se acceptă și se iubește pentru ceea ce este, își face mai puține griji. Ea nu pune la inimă negativitatea și critica.

O persoană cu un psihic sănătos este optimistă și poate râde cu ușurință de sine și de neajunsurile sale. Ea controlează cum să reacționeze la un eveniment sau la emoțiile sale.

6. Te respecți

O persoană sănătoasă mental nu numai că se respectă pe sine, ci și pe cei cu care interacționează. Ea comunică calm, chiar dacă are o altă părere și percepție.

Astfel de oameni se prețuiesc, se respectă, se acceptă și se iubesc. Îi acceptă pe ceilalți așa cum sunt. Oamenii nesănătoși din punct de vedere mental nu numai că nu se respectă pe sine, ci și pe ceilalți.

7. Ești responsabil și iei propriile decizii

Responsabilitatea este un alt semn important al unei persoane sănătoase din punct de vedere mental. Acest om își asumă responsabilitatea pentru greșelile sale și este complet responsabil pentru viața sa.

8. Te adaptezi la schimbările mediului înconjurător

Capacitatea de adaptare este una dintre semnele distinctive ale unei persoane sănătoase mental. Prin adaptare, plantele și animalele supraviețuiesc în mediul lor.

În același mod, omul schimbă mediul în bine și se adaptează la schimbări dacă situația o impune. Acest comportament sănătos promovează dezvoltarea, succesul și bunăstarea.

9. Conștiința de sine

O persoană sănătoasă mental are conștiință de sine. Abilitatea de introspecție, reflecție o ajută să-și cunoască mai bine punctele tari și punctele slabe, sentimentele, gândurile, valorile, abilitățile și domeniile în care poate deveni mai bună.

Cunoașterea de sine oferă claritate minții și capacitatea de a face alegerile corecte în viață. Conștientizarea emoțională ajută omul să exprime o gamă largă de emoții.

10. Ești organizat

Autodisciplina este o altă trăsătură a persoanelor sănătoase din punct de vedere mental și este cheia succesului și fericirii. În același timp, o astfel de persoană nu se forțează să adere la un regim și la o anumită ordine. Mai degrabă îi vine în mod natural și îi place.

Organizarea îi permite omului să facă ceea ce este important și necesar, chiar și atunci când nu vrea să facă ceva.

11. Ești încrezător. 

O persoană sănătoasă din punct de vedere mental nu își pierde niciodată încrederea în sine, pentru că se acceptă așa cum este.

Având conștiință de sine, știe cum să-și maximizeze punctele forte și punctele slabe. Știe ce face și de ce. Trece prin toate obstacolele și, în cele din urmă, iese învingător.

12. Accepți eșecul cu demnitate. 

Stabilitatea psihologică este una dintre caracteristicile principale ale unei persoane sănătoase psihic.

Dezamăgirile sunt inevitabile, oricât am încerca să le evităm sau să planificăm totul. O persoană rezistentă mental știe că viața este plină de urcușuri și coborâșuri și este pregătită pentru eșecuri.

Se poate adapta la tot felul de situații și medii. Având rezistență și flexibilitate, o astfel de persoană acceptă în mod adecvat orice refuz, învață din greșeli și merge înainte. Cu fiecare refuz, ea crește psihologic și devine mai puternică.