De ce femeile economisesc pe ele – de unde vine acest obicei și ce consecințe are.

Această problemă are rădăcini în trecut. Bunicii și părinții noștri au trăit conform principiului economiei totale, iar noi suntem copiii și nepoții celor care au experimentat la un moment dat foamete, sărăcie și război.

Strămoșii noștri au economisit pentru a supraviețui – în acel moment nu exista o altă cale. Și, după cum știți, instinctele sunt moștenite, absorbite cu laptele matern. Războaiele și crizele au rămas în trecut – acum avem posibilitatea să cumpărăm orice ne dorim. Însă, în mintea oamenilor a rămas programul de economie totală, iar femeile care economisesc pe ele însele sunt mai degrabă o regulă, decât o excepție.

Dacă de exemplu, femeia cumpără vase frumoase, atunci le depozitează adânc în dulap – pentru ocazii speciale. Să-și cumpere o rochie nouă? Nu, nu face din planurile ei. Cea veche încă mai poate fi purtată.

Acestea sunt semne că femeia economisește pe ea. Și nu contează deloc cât câștigă. Chiar și cu un venit stabil, ea economisește – aceasta este esența ei. Dar neapărat îi va cumpăra soțului o cămașă nouă, copilului o jucărie modernă, iar ei – nici măcar o ojă.

Adevărul este că fluxurile financiare, de obicei, trec în familie prin femeie, și, atunci când ea nu vrea să cheltuie bani pe sine, astfel poate întrerupe fluxul energiei financiare la nivel subconștient. Venitul soțului poate scădea, lucrurile se pot înrăutăți etc…

Și acesta este deja un cerc vicios – ai mai puțini bani, despre ce fel de ruj putem vorbi? Acum femeia este deja forțată să economisească destul de justificat. Dar banii nici nu vor apărea, dacă ei nu sunt cheltuiți. Femeia trimite un mesaj către Univers atunci când cheltuie bani – cu cât cheltuie mai mult, cu atât va avea nevoie de mai mult, ceea ce înseamnă că soțul va fi obligat să câștige mai mult. Fie ea însăși, fie ambii.

Atunci când femeile economisesc, nu economisesc doar bani, economisesc și timp pentru ele. Nu-și oferă timp, pentru că ceilalți membrii ai familiei au nevoie de el. Femeia alege să petreacă timpul spălând șosetele soțului, să iasă la plimbare cu copilul, dar nu are timp să citească o carte nouă sau să iasă cu prietena la o cafea.

Universul prinde aceste mesaje și răspunde în același mod – ceea ce nu-ți dorești pentru tine, nu vei primi, pentru că nu ai nevoie de asta. Și ca urmare, femeia va experimenta mereu o lipsă totală de timp, oboseală, lipsa interesului față de viață și de tot ce se întâmplă în jur.

Femeia care economisește pe ea nu poate fi fericită. Bărbatul văzând că este mulțumită de starea actuală a lucrurilor, nu se va forța și nu-i va dărui flori, nu-i va oferi complimente, nu va arăta grijă și nu o va proteja de necazuri. Împreună cu economisirea banilor, vine și economisirea atenției din partea soțului. El nu simte nevoia să ofere ceva.

În rezultat copiii încetează să o respecte, soțul nu o observă și nu o apreciază, apoi urmează colegii, prietenele, rudele.