7 motive pentru care unii oameni sunt nepoliticoși cu alții.

„Modul în care oamenii îi tratează pe ceilalți, este direct legat de modul în care se tratează pe ei înșiși”. – Paulo Coelho

7 motive principale ale nepoliteții

Deși ritmul grăbit și multitudinea de evenimente ale vieții moderne sunt cu siguranță factori care influențează creșterea nivelului de grosolănie în societate, există și alte motive care obligă oamenii să fie nepoliticoși și grosolani cu ceilalți.

1. Stima de sine scăzută

Oamenii cu o stimă de sine scăzută, nesiguri de ei înșiși și de abilitățile lor, își compensează adesea lipsa de încredere fiind nepoliticoși cu toți cei care nu sunt capabili să le răspundă cu aceeași monedă. Ei fac tot ce le stă în putință pentru a se simți cel puțin temporar, puternici și dominanți.

2. Problemele personale

Din păcate, niciunul dintre noi nu este imun la stresul provocat de relațiile personale, muncă și alți factori.

Atunci când nivelul de stres din corpul nostru este foarte ridicat, nu mai gândim înainte de a face ceva, iar comportamentul nostru devine în cel mai bun caz nerespectuos și, în cel mai rău caz – de-a dreptul nepoliticos.

Așadar, atunci când te confrunți cu un comportament nepoliticos din partea altora, merită să fii puțin mai milostiv. Pentru că nu știi niciodată cât de dificile pot fi circumstanțele de viață ale acestor oameni, în acest moment.

3. Obiceiurile dobândite.

Câte familii – atâtea sisteme de valori și nu există doi oameni care au fost crescuți în familii diferite, exact în același mod. Deci, dacă omul a crescut într-o casă în care cuvintele dure erau ceva normal, iar membrii familiei iritați aruncau cu obiecte unul în celălalt, atunci cel mai probabil grosolănia i se pare destul de acceptabilă.

Astfel de oameni pur și simplu nu știu cum să se comporte altfel – nimeni nu i-a învățat și ei reacționează la stres într-un mod pe care l-au învățat de la părinți sau tutori.

4. Probleme cu psihicul

O copilărie petrecută într-un mediu plin de stres, furie și grosolănie (cum ar fi cel descris mai sus) poate duce la probleme mentale, care la rândul lor duc la un comportament ce este perceput din exterior ca fiind nepoliticos, grosolan sau lipsit de respect.

Persoanele cu tulburări mentale, cum ar fi tulburarea de personalitate bordeline și tulburarea de personalitate narcisistă, par adesea grosolane și insensibile, deoarece sunt lipsite de empatie și indiferente la sentimentele altor persoane.

5. Diferențele culturale

Ceea ce este un comportament grosolan și inacceptabil într-o cultură poate fi perfect acceptabil sau chiar încurajat în altă cultură.

De exemplu, majoritatea germanilor nu consideră nepoliticos să spună direct ceea ce cred și să treacă imediat la subiect, iar britanicii consideră necesar să facă mai întâi un schimb de amabilități acceptate în societate, înainte de a trece la miezul problemei.

6. Supraîncărcarea creierului din cauza fluxului informațional.  

Fluxul nesfârșit de informații, care deseori necesită atenție imediată, poate provoca o presiune mare asupra creierului, ducând la niveluri crescute de anxietate și stres, manifestate adesea sub formă de iritabilitate și comportament agresiv.

Oamenii se simt mereu copleșiți și obosiți, și, ca urmare uită de amabilitate.

7. Imaturitatea și inteligența emoțională scăzută.

Unii oameni rămân imaturi emoțional chiar și fiind adulți. Inteligența lor emoțională rămâne la un nivel extrem de scăzut și, atunci când insultă alte persoane cu cuvintele sau acțiunile lor, o fac pentru că nu realizează grosolănia acțiunile lor.

Și, deoarece nu își recunosc comportamentul ca fiind negativ, grosolan și jignitor, nu văd niciun motiv să se comporte diferit. Pur și simplu nu au restricții mentale care i-ar ajuta să se oprească la timp.