7 semne ca ești o mamă toxică. Iată ce faci greșit atunci când îți educi copilul.

Mamele adesea se gândesc că îi fac copilului doar bine. Dar în același timp, îl pot oprima, îi pot distruge stima de sine și îl pot conduce într-un cadru. Unele mame nici nu bănuiesc cum se reflectă comportamentul lor asupra copilului.

7 Semne ale unei mame toxice:

1. Critici totul

Vrei ca fiica/fiul tău să fie cel mai bun. Și pentru a-ți face copilul astfel, întotdeauna arăți cu degetul spre greșelile sale.

”Ești leneș, desenul tău este prea simplu … Dacă nu eu, atunci cine îți va spune adevărul?”

Probabil crezi că își va da seama de greșeli. Dar critica constantă nu face decât să-i reducă stima de sine.

2. Îi încalci granițele personale.

Fiecare părinte își face griji pentru copilul său, uneori prea mult. „Mama toxică” intră în cameră fiului/fiicei fără să bată la ușă, îi scotoceste prin lucruri, ascultă conversațiile. Ea decide cu cine se întâlnește copilul și cu cine poate fi prieten. Consecințele acestui comportament pot fi cumplite.

3. Îi oferi puține laude.

Ți-e atât de frică să-ți lauzi copilul, încât nu o faci. Tu ești cea care ți-ai scris în minte acest scenariu și care cel mai probabil nu se va împlini niciodată.

Nu înceta să-ți lauzi copilul!

4. Crezi că el/ea face totul pentru a te răni.

Copilul face totul împotriva ta: „s-a născut – să-ți strice viața”, „se plimbă până târziu – să-ți faci griji”, „studiază prost – să-ți strice nervii”. Te-ai gândit vreodată că motivele ar putea fi complet diferite?

5. Îl compari

“Elena este o elevă excelentă!” – îi spui copilului tău, crezând că îi aduci un exemplu bun. Dar copilul nu tinde să devină mai bun decât cineva. El se convinge încă o dată că este un ratat.

6. Încerci să fii prietena lui. 

Dacă vrei să construiești o relație de încredere cu copilul tău, nu trebuie să fii „prietena” lui. El trebuie să-ți simtă autoritatea. Copilul și „mama cool” nu ar trebui să fie prieteni, pentru a nu concura.

7. Îți manipulezi copilul

Pentru a scoate ceva din copilul tău, îl manipulezi. Plângi, îi provoci compasiune. Nu te interesează sentimentele, planurile, visurile lui. Pentru tine este mai importantă propria bunăstare.

Cu siguranță îți dorești tot ce e mai bun pentru copilul tău. Dar uneori ceea ce facem spre bine, dimpotrivă, este dăunător.

Ai observat astfel de semne în comportamentul tău?