Oamenii de știință au dovedit: să privești pisicile nu este doar plăcut, ci și benefic pentru sănătate.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie au confirmat acest lucru experimental și au explicat de ce ne plac atât de mult bebelușii din regnul animal.

Dr. Andrea Utley a editat un videoclip de 30 de minute cu pisoi, cățeluși, pui de gorile și chiar quokkas – cei mai drăguți pe care i-a putut găsi pe google. Quokkas sunt niște animale mici, pufoase și adorabile care pot fi întâlnite în Australia de Vest. Aceste animăluțe mai sunt numite și „cele mai fericite animale din lume”.

Ea și-a realizat experimentul în timpul sesiunii de iarnă, atunci când studenții, de obicei, se gândesc doar la somn, iar nivelul de stres crește. Pentru experiment, ea a ales 15 studenți și 4 profesori, i-a conectat la dispozitive care măsoară ritmul cardiac și respirația, și le-a propus să vizioneze videoclipul și fotografiile cu animăluțele drăguțe.

După vizionarea videoclipului care avea o durată de 30 de minute, toți cei nouăsprezece subiecți testați au avut tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelurile de anxietate mai scăzute. Studiul a constatat că tensiunea arterială medie a scăzut de la 136/88 la 115/71, despre care studiul afirmă că „este intervalul ideal al tensiunii arteriale”. Ritmul cardiac mediu a scăzut la 67,4 bătăi pe minut, în scădere cu 6,5%. Nivelul anxietății a scăzut, de asemenea, cu 35%. Anxietatea a fost măsurată prin autoevaluare, fiind utilizată o tehnică profesională specială.

„Am fost surprinsă că a funcționat pentru fiecare participant”, spune Utley.

Sondajul a arătat că participanților la experiment le-a plăcut mai mult videoclipul decât prezentările realizate din imagini statice. Cel mai mult le-au plăcut imaginile animalelor care interacționează cu oamenii. Utley voia să realizeze opt experimente, dar din cauza restricțiilor cauzate de pandemie și-a întrerupt planurile.

În viitor ea vrea să-și continue experimentele, dar între timp explorează modul în care își poate continua cercetările online.

Acum ai ocazia să vizionezi videoclipuri cu pisici și căței fără remușcări că pierzi timpul în zadar. O faci de dragul sănătății, ca o meditație! Îți plac videoclipurile cu pisici și alte animale drăguțe?