Ce trebuie să faci dacă ești „ignorată” online: 4 sfaturi.

Spațiul virtual ne oferă posibilitatea de a rezolva multe probleme legate de muncă și ne oferă bucuria de a comunica cu cei dragi. Dar există un „dar” în comunicațiile digitale: atunci când nu vedem interlocutorul în față, pierdem de la 40 la 60 la sută din informațiile pe care le transmite cu ajutorul expresiilor faciale. Și adesea acest lucru duce la situații în care este destul de dificil de înțeles – la ce se referea, de fapt. Este deosebit de dificil de evaluat tăcerea interlocutorului.

De ce se întâmplă acest lucru și cum să reacționezi la tăcere:

1. Tăcerea – este un declanșator.

De ce reacționăm atât de acut la tăcere? De fapt, tăcerea telefonică nu întotdeauna ne provoacă o furtună de emoții. Dar dacă vorbim despre comunicarea personală, atunci tăcerea poate fi foarte dureroasă.

Oamenii sensibili pot percepe această tăcere ca: „Nu sunt important”, „Nu exist”, „Nu trăiesc”, „Nimeni nu mă observă” … Li se întâmplă de obicei celor care au fost „răniți” în copilărie. Unii au fost respinși de mama lor prin tăcere, alții au fost ignorați de prieteni la școală sau la grădiniță.

Dar de fiecare dată, ca răspuns la tăcere, acest declanșator prinde viață și ne rănește din nou. Chiar dacă citești sute de cărți despre etichetă, în interior vei experimenta anxietate din cauza tăcerii. Cu această anxietate trebuie să lucrezi. Dacă te doare pentru că persoana dragă nu ți-a răspuns, te-ai supărat, ai un nod în gât și lacrimi în ochi, atunci este timpul să-ți găsești un terapeut. Un astfel de stres nu trece fără urme: mai devreme sau mai târziu îți va provoca probleme de sănătate.

2. Dreptul la tăcere

În epoca mesagerilor instant, aproape întotdeauna avem ocazia să știm dacă persoana ne-a citit mesajul. Dacă gândim ca indivizi maturi, atunci înțelegem că oamenii nu sunt obligați să răspundă imediat la mesajele noastre. Pentru că nu știm niciodată ce se întâmplă în viața omului. Sau poate că nu vrea să răspundă acum și în tăcerea sa nu există nicio intenție ascunsă – să ne rănească.

Tăcerea interlocutorilor are adesea motive foarte simple și banale. De exemplu, omul a intrat la duș, a lăsat telefonul într-o altă cameră sau a decis să tragă un pui de somn. Dar în câteva ore, în care așteptăm răspunsul său, imaginația noastră reușește să deseneze „imagini teribile”.

Tocmai de aceea, este important să-ți distragi atenția de la așteptarea obositoare a unui răspuns și să te concentrezi pe alte lucruri. Interlocutorul tău are dreptul să-ți răspundă atunci când îi convine.

3. Ia o pauză

Dacă pentru tine este atât de important să fii în contact permanent, atunci discută în prealabil cu interlocutorul tău această dorință. Știind că este ocupat la un anumit moment, te vei salva de griji nefondate.

Dacă vrei să suni urgent, întreabă-l dacă îți poate acorda timp în acest moment. Poate că este obosit și are nevoie de liniște. În acest caz nu trebuie să-l deranjezi, căci omul se va enerva și va evita comunicarea. Exact aceasta este „ignorarea” de care mulți oameni se tem. Dacă nu există un răspuns, ia și tu o pauză, văzându-ți de treburile tale. Poate că este o situație temporară și în câteva zile persoana îți va răspunde.

4. Să suni sau să nu suni?

Adesea suntem sfătuiți să ne sunăm părinții și bunicii cât mai des. Acesta este un sfat bun, dar nu funcționează pentru toată lumea. De exemplu, unii oameni în vârstă pot fi complet nemulțumiți de faptul că sunt deranjați în mod constant. Ei au ritmul lor de viață, treburile și grijile lor.

Este important de înțeles că sprijinul nu înseamnă doar „a vorbi”. Sprijinul poate fi exprimat și prin cuvintele: „Știu sigur că mă pot baza pe cei dragi, iar ei – pe mine”. Și pentru aceasta nu este necesar să suni în fiecare zi și să întrebi: „Ce mai faci?”

Regula de aur

Exact acum este momentul să alegi calea conștientizării și a introspecției pentru a-ți construi miezul interior. Asta te va ajuta să-ți schimbi atitudinea față de tăcerea celor dragi. De cele mai multe ori problema este ascunsă în noi înșine și nu în interlocutori. Odată ce îți vei rezolva nemulțumirile din copilărie, vei putea deveni o persoană mai plăcută și mai ușoară în comunicare.