15 iluzii optice care te vor surprinde. Privește imaginile și încearcă să găsești adevărul.

Iluziile optice – sunt dintre cele mai interesante și mai amuzante lucruri pe care le poate face creierul uman. Datorită acestor erori în percepția vizuală, putem estima greșit dimensiunea obiectelor, distanța față de acestea, unghiul de înclinare, modul de mișcare etc. Și cu cât este mai complexă iluzia, cu atât este mai interesantă examinarea ei și încercarea de a găsi adevărul.

Vrei să încerci?

1. Iluzia Gianni Sarkone

Expertul în optică Gianni Sarkone a creat această iluzie pentru coperta unei reviste de psihologie. Din orice parte privești portretul, se pare că omul se uită disprețuitor în direcția ta. Încearcă să-l privești din dreapta sau din stânga.

2. Iluzia Akioshi Kitaoka

Această iluzie a fost descoperită de profesorul Akiyoshi Kitaoka. Se pare că ochiul drept este turcoaz, iar ochiul stâng este gri. De fapt, ambii ochi au aceeași culoare – gri.

3. „Eclipsa tritonului”

Concentrază-ți privirea pe punctul alb din interiorul cercului. Distanța ochilor de la monitor ar trebui să fie de aproximativ 20 cm. Cu cât privești mai mult, cu atât mai bine. Apoi îndepărtează-te de la monitor. În jurul cercului va apărea o strălucire.

4. Câte picioare are elefantul?

5. Fața transmite bunătate sau răutate?

La început, se pare că în stânga există un chip rău, iar în dreapta unul calm. Acum îndepărtează-te de lângă ecran câțiva metri și uită-te la această imagine. Ești surprins(ă)?

6. Oameni frumoși sau monștri?

Privește crucea din centru. Fețele celebrităților se vor transforma în fețe de monștri. Apoi privește din nou imaginile și te vei asigura că sunt normale.

7. Diagonalele frânte

De fapt, liniile diagonale sunt perfect drepte.

8. Iluzia Ebbinghaus-Titchener

Cercurile roz au de fapt aceeași dimensiune. Unul și același obiect este perceput ca fiind mai mare printre obiectele mici și mic – înconjurat de obiecte mari.

9. Cercuri curbate sau drepte?

Ambele cercuri sunt perfect drepte. Această iluzie apare din cauza capacității creierului nostru de a vizualiza obiecte tridimensionale. Îndepărtează-te de ecran și privește din nou cercurile.

10. Efectul sclipirii.

Fixează-ți privirea asupra imaginii din stânga și privește-o timp de 30 de secunde. Apoi mută-ți privirea spre imaginea din dreapta. Mai întâi se va estompa fuzionând cu fundalul gri, apoi vei vedea efectul strălucitor. Mișcă-ți capul – efectul se va intensifica.

11. Imagine colorată sau alb-negru?

Privește, fără să-ți ridici privirea de la punctul negru de pe chipul bărbatului. De fapt, aceasta este o fotografie alb-negru. Doar că prima imagine a rămas pe retină, în culori. Bine ai venit într-o altă realitate.

12. Mișcător sau static?

13. Crenguță îndoită sau dreaptă?

Secretul este simplu.

14. Pătratul este magic?

15. În ce direcție se deplasează trenul?