Un înțelept indian despre ce este depresia și cum poate fi depășită, astfel încât „viața din tine să nu se estompeze”.

”Supărarea, furia, gelozia, durerea, tristețea și depresia sunt otrăvuri pe care le bei, dar aștepți să dăuneze altcuiva. Aceasta este o greșeală. Și majoritatea oamenilor își pierd viața pentru a înțelege acest adevăr simplu.” (Sadhguru)

Ce se întâmplă în interiorul tău când te simți epuizat și deprimat?

Probail așteptai să se întâmple ceva, dar nu s-a întâmplat. Ceea ce înseamnă că ești împotriva a ceea ce se întâmplă în jurul tău. Acesta este motivul.

Poate că ești împotriva unei persoane, a unei situații sau poate că ești împotriva vieții. În consecință, depresia se adâncește. Gândește-te, de ce opui rezistență? Doar pentru că lucrurile au mers prost. De ce lumea ar trebui să funcționeze conform dorințelor tale? Știi, lumea nu funcționează așa.

Fie nu ai credință în Creator, fie nu știi cum să accepți realitatea, sau ambele. Este posibil să ai și un ego suprasensibil. Acesta este motivul pentru care ești deprimat.

Ce se întâmplă când ești deprimat?

Depresia te face o persoană cinică, care pornește modul autodistructiv. Oamenii deprimați nu fac decât să se rănească. Și nu neapărat își fac rău fizic. Omul deprimat va continua să-și taie inima. De ce? În special, pentru a provoca compasiunea altora. Cineva trebuie să sufere alături de el.

Dar de ce suferi? Mintea și natura interioară nu pot suferi. Numai ego-ul tău suferă. Și dacă vrei să scapi de durere și suferință, atunci ignori ego-ul și îți continui drumul fără el.

Cum să folosești depresia pentru propria creștere?

Când te simți rău, încearcă să găsești în tine compasiune pentru alții. Dar dacă devii iritabil și furios și crezi că întreaga lume greșește, atunci ești un prost. Adevărul este că omul începe să acționeze și să se schimbe numai atunci când viața îl lovește dur. Pentru majoritatea oamenilor, maturitatea și înțelepciunea nu vin fără cunoașterea tristeții și durerii. Altfel, nu vor înțelege niciodată ce li se întâmplă.

Depresia nu este o emoție naturală a omului. Când erai copil, era firesc să fii fericit și vesel, nu deprimat. Depresia înseamnă că nu poți simți bucuria vieții. Viața din interiorul tău se stinge pentru că faci ceva greșit.

Sursa depresiei

Depresia este aproape ca agonia. Experimentezi urcușuri și coborâșuri de energie, dar ca reacție la situațiile externe. Depresia devine ceva obișnuit, deoarece nu poți controla 100 % situațiile externe. În lume, în mod constant se se întâmplă ceva, și, dacă reacționezi brusc la asta, suferi și devii nefericit.

Tragedia multor oameni, în special în țările bogate, este că au de toate, dar în realitate nu au nimic. Depresia înseamnă că a venit deznădejdea. Dacă mergeți într-un sat foarte sărac din India, veți vedea fețe vesele. De ce? Pentru că acești oameni au speranța că ziua de mâine va fi mai bună. În societățile bogate această speranță a dispărut. Există mâncare, locuințe, îmbrăcăminte, există de toate, dar totuși ceva este în neregulă. Ei pur și simplu nu știu ce.

Depresia are nevoie de atenție

Dacă nu ai emoții foarte puternice sau gânduri obsesive cu privire la ceva, nu poți deveni deprimat. Doar generezi gânduri și emoții care funcționează împotriva ta, nu pentru tine. Ceea ce înseamnă că ești suficient de puternic pentru a-ți provoca depresia. De cele mai multe ori depresia este propria ta creație. Este o boală creată de tine.

Amintește-ți când erai bolnav în copilărie, întreaga familie se agita în jurul tău. De asemenea, este posibil să nu fi mers la școală. Când crești, o boală obișnuită nu mai atrage atenția. Dacă vrei această atenție, devii morocănos și deprimat. Dar dacă continui să joci acest joc, într-o zi vei ajunge la punctul de neîntoarcere.

Cum poate fi depășită depresia?

Activitatea fizică – este o parte foarte importantă a menținerii echilibrului în corp. Activitatea fizică a ultimelor generații a scăzut semnificativ. Depresia este doar una dintre manifestări. Unii oameni se retrag în sine, alții devin agresivi. Abordarea modernă este de a-i „vindeca” cu pastile chimice sau injecții, distrugându-le personalitatea.

Iată abordarea mea:

– Una dintre cele mai ușoare și mai bune modalități de a fi sănătos – este să faci mult exercițiu într-un mediu natural.

– contactul conștient cu cele cinci elemente ale naturii – pământ, apă, aer, lumina soarelui sau focul și spațiul.

– Mâncarea consumată. Oamenii trebuie să renunțe la alimentele procesate.

– Lipsa securității emoționale de care suferă generațiile moderne. Oamenii nu-și pot pune emoțiile cu adevărat în altă persoană, de aceea relațiile sunt trecătoare.

Depresia este legată în mod special de stilul de viață. Prea multă mâncare, insuficientă activitate, lipsa contactului cu natura, lipsa contactului cu cele cinci elemente, lipsa securității emoționale sunt principalele motive pentru care s-a răspândit atât de mult în lumea modernă.