Un truc viclean cu ajutorul căruia manipulatorul te folosește în avantajul său.

Manipulatorii vicleni ne pot influența în diferite circumstanțe. Aceștia pot fi oamenii noștri apropiați, șeful, colegul sau un bun prieten.

Manipulările sunt diferite, dar se bazează pe același mecanism. Manipulatorul vrea să-ți provoace o anumită emoție. Și în această stare vei lua o decizie care va fi în favoarea lui. În acest moment, crezi că tu ai luat decizia și abia mai târziu îți dai seama că ai fost influențat.

Astăzi îți voi dezvălui un truc. Este periculos, deoarece este prezentat sub forma unor mesaje pozitive. Crezi că ți se face un compliment și nu observi capcana.

Această truc se numește „rol impus” sau „rol atribuit”. Manipulatorul exprimă rolul sau statutul tău, apoi câteva caracteristici specifice acestui rol. Și așteaptă să te comporți în conformitate cu aceste caracteristici.

Influența ascunsă este că el îți atribuie rolul fără să-ți ceară părerea, fără a lua în considerare dacă ai nevoie de el sau nu. Și imediat vei avea multe obligații asociate cu acest rol sau statut. Imediat îi vei datora ceva.

Cineva este flatat, cineva încearcă să justifice încrederea manipulatorului și să corespundă. Aici el te prinde în plasa sa.

Iată cateva exemple:

– Văd că ești o mamă foarte bună, grijulie. Aici avem doar mărci europene de îmbrăcăminte pentru copii. Cei, care au grijă de sănătatea copiilor lor nu caută un preț scăzut, ci cumpără aceste mărci.

– Elena, ești cea mai dezinteresată și mai receptivă în compania noastră. Apreciez foarte mult această calitate a ta. Îți imaginezi, nu are cine să mă înlocuiască atunci când va veni clientul. 

– Ești preferatul tuturor, toți studenții te cunosc. Doar cel mai popular și cunoscut om din cercul nostru va putea organiza o petrecere veselă.

Ce trebuie să faci ca să nu fii folosit?   

1. Fii atent la complimente.

Complimentul – este ceva frumos. Dar dacă este nesincer, inadecvat, dacă este urmat imediat de o cerere sau de ceea ce „datorezi”, atunci nu ar trebui să-l crezi.

2. Împotrivește-te

Respinge afirmația manipulatorului, reduce semnificația acestei fraze, cere-i să concretizeze unele lucruri.

3. Ignoră

Cea mai simplă și accesibilă metodă este de a ignora complimentul, rolul atribuit și declarațiile aferente acestuia. De parcă acum nu ți se spune ție asta.

Ai grijă să nu cazi în capcana manipulatorilor. Te-ai confruntat cu astfel de exemple în viața ta?