Adevăratele cauze ale furiei: iată de ce nu poate fi ascunsă și ce anunță o nouă izbucnire.

Încă din copilărie suntem învățați că nu este bine să fim supărați, furioși și să exprimăm astfel de emoții. Ni se repetă că nu trebuie să facem asta, că trebuie să fim copii buni. Cea mai proastă învățătură, în opinia mea.

De fapt, fiecare om are dreptul să exprime întreaga gamă de emoții și sentimente, cel puțin pentru că acestea nu sunt capricii, ci semnale ale corpului.

Atunci când în noi se trezește starea de furie, acesta este primul semnal că nu ne simțim confortabil în acest loc (situație, relație). Astfel se activează sistemul de autoapărare, care îți citește toate sentimentele în acest moment și înțelege că aici nu te simți în siguranță. El încearcă să te facă să acorzi atenție acestui lucru și să iei măsuri.

Dacă ”înghiți” furia, te vei forța să stai în închisoare și să suporți, fără a încerca măcar să schimbi situația în direcția în care vei simți din nou siguranță și confort.

De aceea este recomandat să trăiești mereu emoțiile, să comunici și să-ți exprimi sentimentele, să le arunci afară. 

Dacă suprimi mânia mult timp, ea se transformă într-o substanță separată în interiorul tău, care nu-și amintește exact începutul, dar știe să-ți absoarbă gândurile, forțele, energia și orice dorință de a trăi. De aici vine apatia, lipsa dorinței de a face ceva și chiar de a râde. Omul se transformă într-un ghem de terminații nervoase care explodează la prima atingere a unui subiect dureros.

După astfel de explozii ne mirăm: “Părea că totul este în ordine. De ce omul a reacționat ca un nebun violent?”

Omul nu poate reacționa niciodată așa, dacă nu are o boală gravă. Dar iată cel care a acumulat furie, care nu a exprimat și nu a împărtășit, nu a găsit abordări pentru a fi auzit și înțeles – în cele din urmă, mătură totul în calea sa.

 

De aceea, merită să te împrietenești cu sentimentele, senzațiile și intuiția ta. Știi ce este o stare de confort? Este momentul în care te simți calm, sigur și bine, chiar dacă ai o problemă. Știi că există o soluție, că ești acceptat, că ești o persoană importantă.

Nu trebuie să acumulezi nimic în interior, mai ales negativ.

Dacă valul de furie crește, atunci ceva este în neregulă. Încearcă întotdeauna să înțelegi ce anume provoacă disconfortul, la ce reacționează sentimentele și intuiția ta. Furia – te ajută să nu cazi în capcană!

În orice relație ne dorim liniște, pace, armonie și dragoste. Dar toate astea sunt greu de obținut dacă nu discutăm și nu rezolvăm dezacordurile.

Furia acumulată și ”înghițită” este cauza multor divorțuri, ruperea relațiilor de prietenie și neînțelegerilor care ajung până la războaie.

Încearcă să vezi furia și primele sale lovituri nu numai în tine, ci și în persoana de lângă tine. Urmărește-ți reacțiile, intonația. Și poate cu ajutorul cuvintelor tale: „Simt că trebuie să discutăm acest moment, suntem adulți” – vei preveni o explozie care s-ar putea întâmpla în viitor.