6 obiceiuri proaste care te împiedică să ai un somn liniștit.

Toată noaptea te întorci de pe o parte pe alta în încercarea de a adormi? Lipsa somnului îți poate afecta sistemul imunitar, starea de spirit și bunăstarea generală. Dar nu te grăbi să fugi la doctor – amintește-ți, nu ai făcut unul dintre aceste 6 lucruri înainte de culcare?

1. Alimentele bogate în grăsimi

Cina ar fi trebuit să fie ușoară și săracă în grăsimi, în caz contrar dimineața vei experimenta slăbiciune și letargie. În plus, consumul unei mese bogate în calorii și grăsimi înainte de culcare îți face stomacul să lucreze peste program, ceea ce poate duce la disconfort care te împiedică să adormi.

2. Gadget-urile

Mulți oameni își iau laptopul sau telefonul cu ei în pat și navighează pe net. Nu poți face asta și iată de ce: lumina albastră a ecranului stimulează activitatea creierului, ceea ce înseamnă că îți va fi dificil să te relaxezi și să adormi, chiar dacă ceasul este deja trecut de miezul nopții.

3. Antrenamentele cardio

Activitatea fizică regulată normalizează somnul, dar antrenamentul intens seara târziu, dimpotrivă, perturbă bioritmurile naturale și excită corpul. Pentru un somn liniștit, încearcă să termini exercițiile cu cel puțin trei ore înainte de culcare.

4. Munca

Trebuie să te pregătești pentru întâlnirea de dimineață sau să termini proiectul? Încearcă să-ți termini sarcinile cu o oră înainte de culcare – acest timp este necesar pentru a te liniști și a-ți reseta conștiința. Nu este atât de ușor să adormi dacă în minte îți apare constant lista de sarcini urgente.

5. Cofeina si alcoolul

Cofeina are un efect stimulator. Desigur, reacția la această substanță este individuală, dar experții nu recomandă să consumăm băuturi care conțin cofeină cu 2 ore înainte de culcare. Aceeași regulă se aplică și alcoolului. Consumul unui pahar de vin noaptea târziu poate face somnul neliniștit și neproductiv.

6. Stresul emoțional

Fie că este vorba despre probleme familiale, vizionarea unei emisiuni șocante sau citirea unei povești sfâșietoare, este puțin probabil ca această presiune emoțională să te ajute să te relaxezi. Seara, protejează-te de situațiile care te fac să fii nervoasă și îngrijorată. Dacă îți place să citești înainte de culcare, alege un roman de dragoste. Bea un ceai de plante, fă o baie fierbinte sau câteva exerciții simple de întindere în pat pentru un somn sănătos!