Această tehnică de respirație te va ajuta să te relaxezi în câteva minute.

Respirația corectă – este un obicei foarte sănătos și una dintre cele mai simple modalități de a elimina rapid stresul și anxietatea, de a te liniști și de a-ți reîncărca bateriile. Pentru a face acest lucru, nu este nevoie să te antrenezi mult timp, dar este suficient să reții câteva reguli simple și să ți le amintești de mai multe ori pe parcursul zilei.

Respirația coerentă

Metoda a fost descrisă de omul de știință Stephen Elliott în cartea sa „The New Science of Breathing”, care a studiat în detaliu diverse tehnici de respirație în India, China și Kashmir. Respirația coerentă este respirația conștientă, măsurată, cu o frecvență de aproximativ cinci respirații pe minut.

Și, deși această tehnică nu este deosebit de revoluționară, Elliott asigură că ea poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării generale.

Oricine poate face acest exercițiu scurt pentru a se simți mai bine în 5-10 minute. Îl poți face oriunde, indiferent de poziția sau locul în care te afli: așezat la o masă în birou, călătorind în transport sau plimbându-te în parc.

Iată ce trebuie să faci:

– Relaxează-ți gâtul și umerii cât mai mult posibil. Mușchii gâtului și umerilor, ar trebui de asemenea, să fie parte a procesului de respirație.

– Inspiră încet prin nas, numărând până la cinci, astfel încât abdomenul să se ridice, iar pieptul să rămână nemișcat.

– Expiră la fel de lent, numărând până la cinci, expirând aerul și golindu-ți plămânii cât mai mult posibil. Expirația trebuie să fie la fel de calmă și măsurată ca inhalarea.

Numeroase studii au dovedit că respirația calmă și profundă reduce tensiunea arterială și orice tensiune din organism.

Respirația abdominală calmă timp de 20-30 de minute în fiecare zi reduce anxietatea și ajută la normalizarea stării în situații de stres. Dacă nu poți realiza tehnica timp de 20 de minute, poți împărți sesiunile în 2, timp de 10 minute fiecare sau mai multe, timp de 3-5 minute fiecare. Și respiră atunci când îți este comod.

Respirația profundă contribuie la alimentarea creierului cu oxigen și stimulează sistemul nervos parasimpatic, omul devine mai liniștit.

Tehnicile de respirație te ajută să te concentrezi asupra altor senzații, ceea ce te face să-ți distragi atenția de la anxietate.