Viața în singurătate după 65 de ani: de ce bărbații își doresc o relație, iar femeile – nu.

Viața după 65 de ani în singurătate.

Aproape un sfert dintre oamenii în vârstă trăiesc singuri, 90% dintre ei – sunt femei.

Astăzi, există o mare controversă între femeile singure de peste 65 de ani și bărbații cu care se întâlnesc. Tot mai des acești bărbați se confruntă cu rezistență din partea femeilor. Ele vor să-și trăiască viața, decât să fie într-o relație permanentă. Deși multe femei mature, divorțate sau văduve, doresc parteneriate cu bărbații, nu le place deloc ideea de a se muta împreună cu ei.

De ce bărbații vor să trăiască împreună, iar femeile nu.

Astăzi, potrivit cercetătorilor, tot mai multe femei în vârstă resping oferta de a locui împreună, deoarece nu doresc interdependența și stresul zilnic în mediul lor apropiat. Nu vor să-și sacrifice timpul pentru a menține casa în ordine și pentru a avea grijă de partenerul lor. Unele femei din acest motiv refuză complet întâlnirile, în timp ce altele continuă să se întâlnească cu bărbatul, dar preferă să trăiască separat unul de celălalt.

Multe femei se opun mutării la bărbați pentru că își amintesc căsătoriile anterioare și împărțirea inegală a treburilor casnice.

Locuința proprie le oferă femeilor mai în vârstă posibilitatea de a se îngriji, le oferă mai multă odihnă și mai mult interes personal, în loc să se simtă obligate față de cineva și epuizate după treburile casnice.

Cel mai important factor social care le permite femeilor de peste 65 de ani să se simtă confortabil singure – este independența financiară.

Următorul motiv – este că societatea modernă permite diferite tipuri de relații între bărbat și femeie. Valorile familiei au încetat să mai fie o prioritate în viața noastră, așa cum erau acum trei decenii. Acum copiem modelul relațiilor dintre bărbat și femeie care a prins rădăcini în Europa și America de Nord. În acest model, femeile controlează totul, trăiesc după propriile reguli, iau decizii, își asumă responsabilitatea. Potrivit psihologilor, acest model a dat naștere unui nou tip de bărbat – cel pierdut, slab.

În Canada, 72% dintre femeile în vârstă au declarat că sunt foarte fericite singure ( potrivit Studiului Social General din 2018).

Spre deosebire de femeie, bărbatul este mai orientat spre căsătorie. Pentru că nu îi este ușor să fie singur. Dacă femeile au întotdeauna un cerc mai larg de prieteni și interese și le place să se bazeze pe ele însele, atunci bărbații duc un stil de viață mai retras și se bazează mai mult pe femei.

„Nu vreau să am grijă de nimeni. Vreau să am grijă doar de mine “, mi-a spus Nella D., care a divorțat de al doilea soț în urmă cu două decenii.

Pe măsură ce femeile singure îmbătrânesc, devin slabe și au nevoie de cineva pe care să se sprijine. Dacă femeia are un partener, ea se simte mai relaxată. Multe studii internaționale au arătat că partenerii, chiar și trăind separat, se ajută reciproc în caz de boală.

O altă parte a femeilor singure își dedică viața copiilor și nepoților. Ele au speranța că aceștia le vor ajuta dacă este necesar.

Și există un alt grup de femei care aleg singurătatea și se bucură de viața fără griji. În caz de probleme de sănătate, acestea își pun toate speranțele în asistenții sociali.