7 beneficii psihologice ale unui animal de companie.

Ideea larg răspândită că oamenii care au animale de companie trăiesc mai mult nu a fost confirmată din punct de vedere statistic. Cu toate acestea, există beneficii pe care ți le oferă animalele – se referă atât la sănătatea mentală, cât și la cea fizică a omului.

Să iei în casă o creatură vie este un pas serios care nu poate fi făcut doar din motive proprii.

Iată 7 motive să adopți un animal de companie:

1. Îmbunătățirea stării de spirit și reducerea anxietății.

Mângâierea unui animal calmează, reduce anxietatea și stresul, iar acest truc funcționează chiar și pentru cei care nu se consideră iubitori de pisici și câini.

Majoritatea proprietarilor de animale de companie spun că acestea au un efect pozitiv asupra stării lor psihologice, îi ajută să depășească gândurile negative și să-și îmbunătățească starea de spirit.

2. Protejarea inimii. 

Proprietarii de câini merg mai des și mai mult, iar activitatea fizică regulată, chiar și o plimbare de treizeci de minute, scade tensiunea arterială și previne bolile cardiace și vasculare.

Și pisicile sunt utile în acest sens: oamenii de știință americani au realizat un studiu la care au participat patru mii de persoane și au constatat că apropierea de o pisică poate reduce cu o treime riscul de deces cauzat de infarctul miocardic. Acest lucru se datorează cel mai probabil capacității dovedite a pisicilor de a reduce nivelul de cortizol.

3. Îmbunătățirea somnului

Un sondaj realizat de Mayo Clinic în rândul pacienților cu tulburări de somn, a confirmat că aproape jumătate dintre proprietarii de animale de companie dorm mai bine atunci când animalele lor sunt în apropiere.

Însă atunci când decideți să lăsați animalul în dormitor, este important să țineți cont de bioritmul acestuia – dacă pisica are chef de joacă la patru dimineața, este puțin probabil să contribuie la un somn liniștitor.

4. Nu te vei mai simți singur.

Majoritatea proprietarilor de animale de companie își consideră mascotele membri ai familiei sau prieteni apropiați. Această abordare ajută oamenii să nu se simtă singuri, chiar și în cele mai întunecate perioade ale vieții lor.

Potrivit unui studiu realizat la Harvard, singurătatea este unul din factorii principali care dăunează sănătății și fericirii omului. În acest sens, un animal de companie care te iubește necondiționat, indiferent de statutul financiar și social, de starea fizică și mentală, îți poate îmbunătăți cu adevărat calitatea vieții.

5. Te vei însănătoși mai repede.

Torsul pisicilor la frecvență joasă contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor și fracturilor și chiar întărește oasele. Atunci când pisica se întinde pe rană, ea o vindecă.

6. Îți mărești cercul social.

Animalele își ajută și proprietarii să se împrietenească cu alte persoane.

Studiile arată că și animalele care sunt în casă, de asemenea, pot fi catalizatori pentru construirea legăturilor sociale noi: pisicile, iepurii și chiar șerpii. Proprietarii de animale mai repede își dezvoltă simpatia unul pentru celălalt și găsesc subiecte comune de conversație.

7. Copiii

Prezența unui animal în casă reduce cu aproape o treime riscul de a dezvolta boli alergice, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Wisconsin din Madison. Există și dovezi că prezența constantă a câinelui poate influența pozitiv dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor.

De asemenea, animalele de companie participă activ în dezvoltarea emoțională a copilului, îl ajută de la o vârstă fragedă să depășească anxietatea și stresul. Iar pentru copiii cu autism, interacțiunea cu animalele servește drept terapie senzorială și îi ajută să socializeze mai bine.