4 obiceiuri de bază ale omului vârstnic pentru o viață fericită și sănătoasă.

Iată obiceiurile mele de bază care îmi fac viața împlinită și fericită după 60 de ani.

1. Nu consider bătrânețea o realitate sumbră pe care trebuie să o accept.

Cred că acești ani ar trebui să fie fericiți. Am o idee clară despre ce trebuie să fac în fiecare zi, așa că sunt mereu ocupată.

“Fii ocupat. Este cel mai ieftin medicament de pe pământ – și unul dintre cele mai eficiente.” – Dale Carnegie.

Deci, primul obicei este să fii mereu ocupat.

De exemplu, în fiecare dimineață îmi fac un plan de sarcini și încerc să-l urmez cu strictețe. Azi pe lista mea sunt câteva sarcini:

– să fac ordine;

– să creez o galerie foto despre nunta fiului meu;

– să fac o plimbare în parc.

2. Postura.

Medicii ne atrag atenția asupra faptului că la bătrânețe este foarte important să ne monitorizăm postura. Acesta ar trebui să devină un obicei.

De ce este important? Deoarece o postură slabă poate provoca dureri de spate și cap, stare proastă, probleme digestive, hipertensiune arterială, rigiditate musculară și nevralgie intercostală. Postura ne afectează capacitatea pulmonară, acest fapt este deosebit de important acum, în timpul epidemiei de boli pulmonare.

„Dacă ai multe boli, problema e doar una – coloana vertebrală” – Hipocrate

Dacă gârboveala nu este cauzată de osteoporoză, există câteva modalități simple de a scăpa de ea:

– monitorizează-ți postura în timp ce stai și mergi;

– fă exerciții de întindere;

-yoga, înotul – dacă îți permite sănătatea.

– mergi, urmărește-ți postura.

3. Activitatea fizică.

Mulți oameni au o atitudine negativă față de ea. Ei nu înțeleg că televizorul și canapeaua moale au devenit o amenințare reală pentru viața lor.

După cum s-a dovedit, cel mai greu moment pentru unii pensionari șomeri este să se forțeze să iasă din casă. Atunci când trebuie să facă asta, oamenii în vârstă sunt pur și simplu stresați.

În această situație numai voința și disciplina te poate ajuta. După ce ai depășit-o, ai făcut o plimbare și începi să faci asta regulat, în curând vei observa că te simți din ce în ce mai bine de fiecare dată. Trebuie doar să începi.

4. Cercul social.   

Odată cu înaintarea în vârstă cercul nostru social se diminuează. Dacă mai adăugăm aici și fricile legate de experiențele proaste din trecut, obținem o epidemie de singurătate care a cuprins întreaga lume.

Aceasta nu este doar o imagine tristă a vieții moderne, ci are consecințe enorme asupra sănătății noastre. Gerontologii susțin că singurătatea are același efect asupra corpului nostru ca și fumatul a două pachete de țigări pe zi.

Dacă ești singur(ă) – adăugă oameni în viața ta. Alătură-te clubului de ciclism, carte, broderie, poezie etc. Alătură-te lucrătorilor Bisericii. Acceptă toate invitațiile. A sta în singurătate și a viziona toate programele TV – este o pierdere de timp, timpul tău prețios.

CONCLUZIE

În fiecare zi avem de ales, ce vrem să privim, ce vrem să facem și ce vrem să simțim. Putem să privim cerul și să admirăm norii, să ne bucurăm de viață sau să lenevim și să ne târâm picioarele de abia, de abia. Noi controlăm cea mai importantă parte a vieții noastre: dacă va fi veselă și fericită. Pentru a face acest lucru, ai nevoie de foarte puțin:

– Nu trata bătrânețea ca pe o realitate sumbră.

– Crezi în capacitățile tale și nu te alina cu gândul că ești prea limitat(ă) de vârstă, în ceea ce privește capacitățile.

– Fii activ(ă) fizic.

– Fii puternic(ă).

– Fii ocupat(ă).

– Fă-ți prieteni, iubește și comunică foarte mult.