Regula de bază a vieții după 65 de ani pentru a fi o persoană sănătoasă și activă.

„Dacă te-ai trezit dimineața și nu te doare nimic, atunci ești mort.” – spune un aforism bine cunoscut. Și nu putem spune că se aplică doar persoanelor în vârstă. Tinerii de asemenea îl folosesc în vorbire. Dar, la ei, acest aforism reflectă o problemă cu care s-au confruntat ziua anterioară. Sau alt motiv al acestei afirmații ar fi salteaua de calitate proastă.

Altceva, e când vine vorba de vârstnici. Acest aforism reflectă imaginea reală a sănătății majorității persoanelor în vârstă: o treime din populația țării noastre cu vârsta de peste 65 de ani trăiește cu dureri severe. Iar la 80-90 de ani, aproape toți bătrânii suferă de boli. Cea mai frecventă problemă a oamenilor în vârstă este dificultatea de a se deplasa, de a merge și de a urca scările. Următoarele probleme obișnuite sunt cele de vedere, de concentrare și memorie.

ETAPELE PROCESULUI DE ÎMBĂTRÂNIRE

Gerontologii susțin că procesul de îmbătrânire în corpul uman începe la vârsta de 45 de ani, când se încheie realizarea funcției reproductive umane. La vârsta de 60 de ani, apar modificări serioase în corpul uman, în urma cărora apar bolile cronice. Următorul test serios este la vârsta de 75 de ani, când, potrivit oamenilor de știință, structurile extracelulare ale țesutului nu-și mai îndeplinesc funcțiile și omul pierde barierele de protecție, drept urmare numărul bolilor cronice crește brusc.

Cu toate acestea procesul de îmbătrânire este individual pentru fiecare persoană. Depinde de stilul său de viață, alimentație, dispoziție interioară, ecologie.

PRINCIPALA CONDIȚIE PENTRU A NE SIMȚI BINE LA BĂTRÂNEȚE.

Este foarte important să ne pregătim pentru bătrânețe. Să ne pregătim pentru faptul că odată cu vârsta vom dobândi o nouă stare fizică și emoțională, care, din păcate, nu ne va plăcea.

O condiție importantă pentru longevitatea activă – este să ne adaptăm bolilor și să învățăm cum să gestionăm durerea.

Și cea mai importantă condiție pentru bunăstare la vârsta adultă este – mișcarea.

Statisticile arată că nu fiecare persoană cu vârsta cuprinsă între 65 și 70 de ani iese din casă în fiecare zi.

„Orice necesitate de a ieși din casă devine stresantă pentru mine”, mi-a mărturisit pacientul meu în vârstă de 68 de ani.

Despre o plimbare în pădure sau la pescuit, nici nu vorbim. Mai puțin de jumătate dintre persoanele în vârstă fac exerciții dimineața. Și încă mai puțini dintre ei merg la teatru, muzeu sau bibliotecă. Mai puțin de 20% dintre oamenii vârstnici pleacă în vacanță. Acestea sunt datele triste ale sociologilor.

Cât de des ieși din casă?

Să ieși din casă – este cel mai serios indicator al longevității active. Norma pentru o persoană de 65 de ani este să meargă 3-4 km pe zi.

Această regulă este pe deplin pusă în aplicare de pensionarii care muncesc. De exemplu, eu în fiecare zi merg la muncă pe jos ( aproximativ 7 km zilnic). În același timp, comunicarea activă cu ceilalți este un factor motivant important pentru sănătatea mea.

În concluzie, fiecare persoană își poate gestiona bătrânețea. Să munciți la această vârstă sau să nu munciți – este alegerea voastră. Dar din observațiile mele – pot afirma că pensionarii care lucrează se îmbolnăvesc mai rar, sunt mai pozitivi și mai activi.