Relatii

Iată cine este cel mai fericit om din lume: sfaturile și obiceiurile sale.

Știți cine este cel mai fericit om din lume? Matthieu Ricard, în vârstă de 74 de ani, călugăr budist tibetan din Franța. Este numit „cel mai fericit om din lume”, deoarece a participat la un studiu realizat de neurologul Richard Davidson de la Universitatea din Wisconsin. Studiul a durat 12 ani și Matthieu a avut cele mai bune rezultate.

Matthieu Ricard s-a născut în Franța în 1946. Tatăl său era filosof, iar mama artistă. Și-a luat doctoratul în genetică moleculară la prestigiosul Institut Pasteur înainte de a-și dedica viața budismului în Himalaya. A studiat cu mai mulți maeștri înainte de a deveni călugăr la vârsta de 30 de ani, iar în 1989 a devenit traducătorul francez a lui Dalai Lama.

Ricard recunoaște că, în general, este o persoană fericită, deși crede că titlul de „cel mai fericit om din lume” este o exagerare provocată de mass-media. Într-unul dintre interviurile sale am găsit sfaturile sale despre cum să fii fericit. Sunt foarte simple și accesibile pentru toți.

1. Nu te gândi doar la tine. 

Ricard spune că, dacă vrei să fii fericit, trebuie să tinzi spre bunăvoință, care nu numai că te va face să te simți mai bine, ci și te va face mai bun decât ceilalți. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să lași alte persoane să profite de tine, dar, trebuie să tinzi să fii bun în limite rezonabile.

„Dacă mintea ta este plină de bunăvoință, aceasta este o stare sănătoasă a minții, care îți aduce prosperitate. În acest mod te afli într-o stare mentală mai bună. Corpul tău devine mai sănătos. În plus, oamenii te percep cu bucurie.

2. Antrenează-ți mintea

Cum să devii o persoană altruistă și binevoitoare și să nu permiți gândurilor egoiste să se strecoare în mintea sa?

Ricard crede că toată lumea are capacitatea de a avea o minte luminoasă, deoarece fiecare persoană are potențialul de a fi bună.

La fel ca atletul care trebuie să se antreneze înainte de a putea alerga 50 de kilometri, oamenii care vor să fie fericiți trebuie să-și antreneze mintea.

„Prin antrenament mental putem oricând să ne ducem nivelul de fericire la un alt nivel”, explică Ricard. „Dacă mă antrenez, pot alerga la un maraton. Poate că nu voi deveni campion olimpic, dar este o diferență mare între antrenament și lipsa antrenamentului. Deci, de ce nu ar trebui să se aplice și minții?

Bunătatea, atenția, echilibrul emoțional și rezistența sunt abilități care pot fi antrenate.

3. Timp de 15 minute pe zi gândește-te la fericire.

De obicei, atunci când experimentăm sentimentul de fericire și iubire, acesta este trecător, apoi se întâmplă altceva și trecem la următorul gând. În schimb, te poți concentra asupra emoțiilor pozitive. Dacă faci acest lucru în fiecare zi, după două săptămâni vei simți un rezultat psihologic pozitiv. Iar dacă vei practica acest exercițiu timp de 50 de ani și tu poți deveni un profesionist al fericirii.

Apropo, acest lucru este confirmat de neurologi. Astfel Richard Davidson a descoperit în cercetarea sa că chiar și 20 de minute de meditație zilnică pot face oamenii mult mai fericiți.

OBICEIURILE celui mai fericit om de pe Terra.

– Ricard se trezește întotdeauna în zori. Și urmărește mereu răsăritul soarelui.

– Are o casă simplă cu o cameră. Are doar câteva haine, o bucătărie mică și o peluză în fața casei. „Datorită simplității obținem pacea interioară”, este una din regulile sale.

– Își ia mereu aparatul de fotografiat cu el. Ricard crede că în viață există multă frumusețe și momente fericite care trebuie capturate pentru alții.

– Este implicat în activități de caritate. „Dragostea altruistă și compasiunea sunt bazele fericirii”, a scris Ricard.

– Este vegan. El crede că „fiecare creatură are comori care așteaptă să fie descoperite”. La fel ca majoritatea călugărilor budiști tibetani din mănăstirea sa el se hrănește doar cu fructe și legume.

– Ricard meditează zilnic. Meditația este o modalitate de a experimenta un nou tip de viziune. El practică meditația profundă de la vârsta de 20 de ani și a stăpânit mai multe forme de meditație.

– Rugăciunea obligatorie de seară.

Exit mobile version