Oamenii de știință au descoperit cum oamenii în vârstă pot face față afectării memoriei legate de vârstă.

Acordați o atenție deosebită auzului și vederii.

Până la vârsta de 40 de ani, aproximativ una din zece persoane suferă de pierderea auzului. Procesul are loc treptat, de aceea nici nu ne dăm seama că ceva este în neregulă. Potrivit audiologului Dina Rollins, mulți neagă situația chiar și atunci când starea lor se agravează.

Dar oamenii de știință au vești bune: restabilirea auzului cu ajutorul aparatului auditiv poate încetini deteriorarea funcțiilor cognitive. Ei au realizat un studiu cu participarea a 2.000 de americani vârstnici. Participanții au fost examinați la fiecare doi ani timp de 18 ani. Astfel, oamenii de știință au putut observa diferența activității cognitive înainte și după ce subiecții au început să utilizeze aparatul auditiv.

”Am descoperit că după introducerea aparatelor auditive, rata declinului cognitiv a încetinit cu 75%. Acest rezultat ne-a surprins.” – Asri Maharani, autor științific

Concluziile obținute completează dovezile deja existente că, deficiența de auz este asociată cu declinul cognitiv. Memoria persoanelor cu deficiențe auditive se deteriorează mai repede, inclusiv din cauza lipsei de stimulare socială. Acești oameni ajung izolați de ceilalți, nu mai poartă conversații și nu mai participă la evenimente. Aparatul auditiv le returnează capacitatea de a auzi, de a înțelege ceea ce au auzit și, prin urmare, de a comunica.

Cu toate acestea, mulți oameni încep să le folosească numai atunci când insistă cei dragi. Aparatele auditive sunt asociate cu bătrânețea și gândul despre ele multora le provoacă respingere. Însă acestea nu fac decât să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții.

O altă problemă comună care apare odată cu vârsta este insuficiența vizuală, adesea cauzată de cataractă. Conform noilor date, restaurarea vederii, de asemenea, inhibă declinul cognitiv.

”Am observat că, după operația de cataractă, rata declinului cognitiv a încetinit cu 50%.” – Asri Maharani

La fel ca și aparatul auditiv, acest lucru nu va elimina complet afectarea memoriei, dar va încetini semnificativ procesul.

O bătrânețe confortabilă este alcătuită din mai mulți factori, inclusiv dieta și activitatea fizică. Iar acum oamenii de știință ne conving cât este de important să acordăm atenție auzului și vederii.