6 fraze pentru a sprijini omul drag atunci când trece printr-o perioadă dificilă.

Cum să ajuți persoana dragă atunci când trece printr-o stare de tristețe profundă, să o faci să simtă că nu este singură și că o înțelegi? Psihiatrul și bloggerul Jin Kim vorbește despre mesajele de încurajare pe care este important să le audă.

1. ”Vreau doar să știi că sunt mereu alături de tine.”

Spunându-i că ești dispus(ă) să-i fii aproape în orice situație, deja îi oferi sprijin. Omul care suferă știe cât de împovărătoare este starea sa pentru alții și se închide în sine. Cuvintele tale îl vor face să se simtă mai puțin izolat și singur.

Poți chiar să nu-i spui nimic – este suficient să-l asculți sau să stați tăcuți împreună. Prezența ta îl va ajuta să depășească blocada internă, îl va face să simtă că este iubit și acceptat.

2. ”Ce pot face pentru a te ajuta?”

Persoanele care se confruntă cu o problemă psihologică, adesea sunt incapabile să răspundă la această întrebare. Cu toate acestea, cuvintele tale îl vor ajuta să se asculte, să-și asculte dorințele.

Chiar dacă îți răspunde că nu are nevoie de nimic, crede-mă – pentru el a fost foarte important să audă această întrebare.

3. ”Îmi place foarte mult la tine …”

În momentele de depresie, pierdem încrederea și stima noastră de sine. Dacă vei complimenta persoana dragă, subliniindu-i avantajele și calitățile: gustul delicat, atenția și bunătatea, caracteristicile aspectului, acest lucru o va ajuta să se trateze cu atenție și dragoste.

4. ”Da, și eu cred că este dificil și nedrept.”

Trăirile profunde fac omul să se întoarcă mental iar și iar la evenimentele care le-au provocat, iar cei din jur cred că acesta exagerează.

În starea de depresie, omul devine hipersensibil, de aceea este important să-i spui că îi împărtășești emoțiile. Recunoști că a fost tratat nedrept și circumstanțele prin care trece sunt îngrozitoare. Dacă omul drag simte că sentimentele sale sunt acceptate, nu devalorizate, cel mai probabil va găsi forțe să meargă mai departe.

5. ”Te voi ajuta să găsești o cale de ieșire.”

Dacă vezi că persoana dragă se scufundă într-o depresie profundă, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să o ajuți să obțină sprijin profesional.

Pe mulți îi sperie perspectiva de a merge la specialist. Poți contacta tu psihoterapeutul și poți conduce persoana dragă la prima vizită. În starea de depresie, adesea nu avem forțe să căutăm ajutor din exterior, de aceea orice sprijin va fi de neprețuit.

6. ”Te înțeleg: mi s-a întâmplat și mie.”

Dacă tu sau cineva apropiat a trecut prin situații similare în viață, spune-i despre asta. Deschiderea ta va ajuta omul drag să devină mai sincer. Cu cât mai mult și mai liber vorbește despre ceea ce îl chinuie, cu atât se va simți mai puțin neajutorat și singur. Și treptat va percepe situația mai puțin dramatic.