10 întrebări pe care să ți le pui pentru a-ți defini scopul vieții.

Fiecare dintre noi din când în când trebuie să se gândească la evoluția sa personală. Asta ne ajută să înțelegem unde suntem, unde am fost și în ce direcție vrem să ne mișcăm.

Datorită autoreflecției ne putem vedea, organiza și planifica pașii pentru a ne atinge dorințele și visurile.

Pune-ți aceste 10 întrebări pentru a-ți provoca mintea și a te forța să-ți reconsideri viața.

1. Ce obiective merită sacrificiile mele? Dacă vrei să obții anumite beneficii, atunci trebuie să muncești din greu sau să pierzi ceva. De exemplu, trebuie să fii pregătit să transpiri mult în sala de sport, dacă vrei să slăbești.

2. Unde voi fi în 5 ani dacă îmi voi continua drumul? Obiceiurile noastre ne definesc atât pe noi, cât și ceea ce realizăm în viață. Dacă vrei cu adevărat să îți atingi obiectivele peste 5 ani, trebuie să depui un efort suplimentar în fiecare zi. Totul începe cu viața ta cotidiană.

3. Unde trebuie să-mi investesc timpul pentru a merge mai departe?

Ce este cu adevărat important în viață? Mulți dintre noi suntem distrași de sarcinile zilnice, uitând care sunt principalele noastre priorități. O mantra importantă de care trebuie să ții cont este: Productivitatea nu se referă doar la obținerea rezultatului, ci la obținerea rezultatului corect. 

4. Care este scopul meu real? Viktor Frankl a spus: „Nu tindeți spre succes. Cu cât mai mult vă fixați pe el, cu atât mai repede îl pierdeți.” Succesul, la fel ca și fericirea, nu poate fi urmărit; el trebuie să se întâmple. Deci, gândește-te mai mult în această direcție și atunci te așteaptă succesul.

5. Ce nu știu? Mulți oameni cred că fericirea provine din gândirea pozitivă. Nu, nu este asa. Fericirea vine din acceptarea vieții așa cum este. Atunci când încetăm să ne mințim, avem mai multe oportunități.

6. Ce probleme vechi mă rețin astăzi? Cu toții avem cicatrici și experiențe negative. Și prea des, acestea ne influențează viitoarele decizii. Nu lăsa vechile eșecuri să-ți bântuie mintea.

7. Ce nu ar trebui să știe alții despre mine? Cu toții avem probleme și puncte slabe. Dacă încerci să le ascunzi, nu vei da nimănui ocazia să te înțeleagă. Fii deschis, nu-ți ascunde problemele. Oamenii din viața ta îți vor vedea defectele și le vor accepta ca un semn că ești o persoană la fel ca și ei.

8. Oamenii din jur meu mă ajută sau mă rănesc? Oamenii care ne înconjoară au un impact imens asupra vieții noastre. Nu poți visa la o viață pozitivă și împlinită dacă oamenii din jurul tău sunt setați negativ împotriva ta. Oricât de dificil ar fi, gândește-te la asta.

9. Cum „vreau” îmi influențează „am”? Dorințele ego-ului nostru sunt adesea în conflict cu sentimentele noastre. Trebuie să fii dispus să eliberezi ceea ce ai planificat, dacă asta interferează cu sensul rațional.

10. Ce motive am să zâmbesc? Cu toții avem motive să zâmbim. Gândește-te: pentru ce poți fi recunoscător în acest moment?