11 ciudățenii drăguțe care pot indica o tulburare mintală.

Fiecare dintre noi este o personalitate unică, cu propriile caracteristici și ciudățeniii. Cu toate acestea, unele dintre ele pot fi un semn al unei tulburări mintale care poate necesita tratament.

Organizația Mondială a Sănătății, definește sănătatea mintală – ca o stare de bine în care omul își realizează potențialul, poate face față stresului normal al vieții, poate lucra productiv și poate contribui la binele societății.

Uneori sănătatea noastră mentală este expusă riscului din cauza evenimentelor de viață – divorț, situații dificile la locul de muncă sau probleme de familie.

Tulburarea mintală cuprinde o serie de stări cum ar fi depresia, anxietatea, tulburările legate de consumul de substanțe și multe altele. Boala mintală afectează semnificativ modul în care gândim, acționăm și interacționăm cu ceilalți.

11 ciudățenii drăguțe care pot indica o tulburare mintală.

1. Nu poți sta pe loc. 

Știai că agitarea constantă poate fi un semn al unei boli mintale? Acest lucru nu indică întotdeauna hiperactivitate. Persoanele agitate pot suferi de anxietate.

Dacă adesea te simți anxios și bați nervos cu piciorul pe podea, este timpul să acorzi atenție acestui gest.

2. Ești cel mai timid din grupul tău.

Timiditatea poate fi un semn al fobiei sociale sau, în cazuri extreme, al tulburării de personalitate anxioasă.

Una e să roșești în fața unui public. Și altceva e când eviți interacțiunea cu oamenii prin orice mijloace. Dacă acest lucru se întâmplă în viața ta, trebuie să ceri ajutorul unui specialist.

3. Te duci la culcare până la 8 seara.

Acordă atenție dacă tot ce îți dorești seara este să te culci devreme. Oboseala poate fi un simptom al tulburării de anxietate și chiar al depresiei. Acest lucru este valabil mai ales dacă obosești foarte ușor și starea este însoțită de anxietate excesivă.

4. Ești prea suspicios

Dacă vorbești constant despre ceea ce ar putea merge prost în diferite situații sau crezi că alții complotează împotriva ta, starea de nervozitate poate fi un semn al problemelor grave.

Toate acestea pot indica paranoia, care la rândul ei este asociată cu schizofrenia, depresia și tulburarea de personalitate bipolară.

5. Nu poți lua o decizie.

Cazurile rare de indecizie sunt complet normale și comune tuturor oamenilor. Dar dificultatea constantă în luarea deciziilor poate fi un semn al depresiei.

În plus, indecizia poate fi provocată de tulburarea de anxietate. Persoana se teme că va lua o decizie greșită, că îl va răni sau îl va respinge pe celălalt.

6. Îți place prea mult să faci cumpărături

Persoanele care suferă de tulburare bipolară sunt adesea predispuse la cheltuieli excesive și alte activități plăcute, motiv pentru care uneori cumpărăturile constante pot fi un semn al acestei tulburări.

7. Te plictisești adesea

Dacă, atunci când te întâlnești cu prietenii imediat începi să te plângi că te simți plictisit sau caști când ești alături de persoana iubită, acest lucru ar putea fi un semn al depresiei.

Pierderea interesului pentru ceea ce cândva îți aducea bucurie, este unul dintre principalii indicatori că ai dezvoltat această tulburare.

8. Ești copleșit de idei

Nu este nimic în neregulă să ai o mulțime de idei creative. Dar fii atent dacă nu ești capabil să faci față agoniei creative, nu poți dormi și nu te poți rupe de la activitatea interesantă zile întregi.

Este posibil să suferi de tulburare bipolară. Creativitatea este un semn suspect dacă îți tulbură viața normală, în acest caz merită să fii atent.

9. Gândurile și vorbirea sunt confuze.

Dacă ai gânduri, nu ezita să le împărtășești. Dar dacă oamenii îți spun că nu pot desluși ceea ce spui, este timpul să acorzi atenție acestui lucru.

Cei care suferă de tulburare bipolară vorbesc adesea foarte repede sau pe mai multe subiecte în același timp, iar asta te împiedică să le urmărești gândurile.

10. Preferi să-ți petreci serile singur

Nevoia de a fi singur câteva zile poate fi un semn al depresiei. În special merită să fii atent dacă nu ai nicio dorință să ieși afară și să comunici cu oamenii. Monitorizează-ți starea de spirit și caută ajutor, dacă este necesar.

11. Ai nevoie de ordine în viața ta

Dragostea pentru curățenie poate fi o trăsătură de personalitate. În același timp, poate fi un semn de tulburare obsesiv-compulsivă, anxietate și chiar depresie. Dacă simți că dragostea pentru curățenie îți scapă de sub control, nu-ți fie teamă să vorbești cu un specialist.