Aceste 4 expresii politicoase îți reduc importanța, dacă sunt repetate frecvent și inadecvat.

De ce în societatea modernă, amabilitatea uneori este confundată cu slăbiciunea? Iată ce expresii și cuvinte politicoase și în ce caz te pot pune într-o poziție vulnerabilă în raport cu interlocutorul sau îi vor provoca iritație? Ce fraze îți reduc importanța?

1. ”Nu-mi mulțumi, nu ai pentru ce.”

Oamenii vor să te mulțumească politicos pentru serviciul, munca depusă, grijă sau cuvintele drăguțe, iar tu le răspunzi astfel?

Gândește-te, îți devalorizezi în mod direct eforturile, timpul și pe tine însuți. Dacă tot ce ai făcut nu merită recunoștință în opinia ta, atunci de ce cineva ar mai vedea valoare în asta?

Data viitoare, oprește-te o secundă înainte de a utiliza modelul obișnuit de exprimare. În funcție de context, poți răspunde în alt mod: „Sunt fericit că te-am putut ajuta”, „Ție îți mulțumesc”.

2. ”Scuză-mă. Cer iertare.”

Dacă într-adevăr ai rănit pe cineva, cu siguranță merită să-ți ceri scuze și să încerci să compensezi răul făcut.

Însă nu folosi aceste cuvinte în mod constant, de parcă te justifici pentru faptul că exiști. „Scuză-mă, pot să intru?”, „Îmi pare rău că te deranjez”, „Scuză-mă, am intrat doar pe un minut”.

Nu trebuie să folosești aceste cuvinte fără un motiv întemeiat, așa te pui într-o poziție inegală, de parcă te predai interlocutorului, recunoscând că el are putere asupra ta. Acest lucru este perceput de alții ca îndoială de sine sau chiar servilitate și poate provoca multe emoții negative: de la disconfort până la dezgust.

3. ”Mulțumesc.”

Cuvintele de recunoștință și apreciere pot deveni cuvinte „parazit” în vorbire. „Mulțumesc” pentru critici și comentarii din partea șefului, „Mulțumesc, mulțumesc” ca o încercare de a încheia conversația, repetarea acestui cuvânt ca răspuns la o favoare minoră sau un compliment. Cel mai probabil, motivul este dorința de a părea o persoană drăguță, sigură, pașnică, dar acest lucru poate demonstra îndoiala de sine.

Îi atribui celuilalt rolul celui puternic, iar pe tine te pui într-o poziție slabă, dependentă. De parcă în viață îți lipsesc complimentele și ești recunoscătoare pentru orice atenție, chiar și critică. Cuvintele își pierd valoarea atunci când sunt repetate frecvent fără sens.

4. ”Nu ai putea să…?” ”Nu ai putea fi amabil să…”

Folosind particula „nu”, de parcă încercăm să atenuăm formularea cererii, dar, de fapt, aglomerăm discursul. Mesajul care începe cu „nu” ascunde dorința de a refuza, ceea ce nu adaugă greutate poziției tale, iar ție încredere.

Comunicarea respectuoasă, dorința de a face compromisuri și percepția calmă a punctelor de vedere opuse – este o abilitate pe care orice persoană matură trebuie să învețe să o stăpânească.

Nu politețea îți diminuează importanța și te pune într-o poziție vulnerabilă. Mai degrabă, invers. Lipsa încrederii în sine și evaluarea redusă a propriei poziții care nu corespunde neapărat realității, te pot determina să folosești cuvinte politicoase nepotrivit, ceea ce agravează semnificativ situația.