Psihologii recomandă 7 modalități de a scăpa de starea în care te simți leneș și inutil.

Gândul distructiv „degradez” te împiedică să trăiești și apare adesea chiar și atunci când lucrezi și când îți atingi obiectivele. Psihologii numesc această stare capcana gândirii și oferă 7 modalități de a ieși din ea:

Cum să ieși din capcana gândirii: 7 modalități. 

1. Înregistrează-ți sarcinile

Notează tot ceea ce faci în timpul zilei, chiar și activitățile „inutile”, cum ar fi vizionarea unui film. Sarcinile mici contează și ele: ai fost la cumpărături? Ai făcut curățenie în apartament? Excelent, ai îndeplinit sarcini de bază importante. A doua zi, deschide lista, privește câte lucruri ai finalizat. Înregistrările te vor ajuta să-ți ajustezi programul și să devii mai productiv.

2. Începe îndeplinirea sarcinii în 5 secunde.

Dacă te-a cuprins o stupoare sau în minte ți se strecoară gânduri negative, atunci este timpul să-ți iei voința în pumn. Începe îndeplinirea sarcinii, oferindu-i stării tale nu mai mult de 5 secunde pentru a arunca gândurile inutile din cap.

3. Începe dimineața cu sarcini mici.

Ai mult de lucru, dar mintea ta refuză să se conecteze? Începe dimineața cu sarcini mici, cum ar fi spălatul vaselor sau aranjarea patului. Cu siguranță te vei simți mai bine.

4. Nu planifica prea multe lucruri

Lista cu multe sarcini va deveni o sursă de gânduri negative: „Nu voi reuși. Este imposibil să fac toate astea!” Cel mai bine ar fi să-ți stabilești corect prioritățile și să nu planifici prea mult.

5. Nu alerga după ideal

Nu urma regula „Totul sau nimic!” – ea nu-ți aduce beneficii. Mai bine să fii fericită chiar dacă planul tău este îndeplinit doar 10%. Cine știe: poate astăzi ai finalizat o singură sarcină, în schimb mâine vei rezolva celelalte 90%?

6. Fă ceva nou. 

Când ai suficient timp, experții recomandă să faci ceva nou și util, o activitate pentru care nu-ți pare rău să-ți petreci timpul liber!

7. Ajută pe cineva.

Sprijinul emoțional, participarea în viața altei persoane îți poate ocupa timpul util și te poate face o persoană mai fericită.