De ce este atât de puternică legătura dintre femei și pisici: 7 fapte interesante.

Femeile preferă pisicile, iar pisicile preferă femeile – povestea dragostei și a respectului reciproc datează din cele mai vechi timpuri. În acest articol vreau să-ți împărtășesc cele mai neașteptate fapte din viața pisicilor și femeilor.

1. Pisicile aleg femeile

În ciuda caracterului dificil al pisicilor, femeile întotdeauna s-au înțeles bine cu ele și le-au oferit cel mai onorabil loc din casă. Această tradiție datează din cele mai vechi timpuri. Indiferent de comportamentul pisicii, femeia întotdeauna a fost mult mai tolerantă la capriciile ei, decât bărbatul. Iar pisica a răsplătit-o pentru asta.  

Unul dintre motivele acestei atracții reciproce este faptul că femeia e mai predispusă la contactul tactil decât bărbatul. Iar asta corespunde pe deplin nevoilor pisicilor. 

2. Femeia a invitat pisica în casă

Acum câțiva, în timpul săpăturilor din Quanhutsun, arheologii chinezi au descoperit scheletul unei pisici care a trăit acum 5,3 mii de ani. După examinarea scheletului, oamenii de știință au descoperit că pisica mânca nu numai carne, ci și hrană vegetală. Acest fapt spune că omul a hrănit pisica. Și se presupune că femeia a făcut acest lucru. Până astăzi aceasta este cea mai veche pisică „domestică” găsită de arheologi.

3. Zeita Bast – pisica preferată a egiptenilor.

În Egiptul antic pisicile erau considerate creaturi divine, erau venerate, vândute și cumpărate cu bani fabuloși și, cel mai important, în mitologia egipteană mulți zei erau asociați cu felinele, inclusiv zeul Ra, dar cea mai importantă pisică era considerată zeița Bast. Bast era responsabilă de dragoste, dragoste de viață și confortul casnic.

4. În evul mediu nici femeile, nici pisicile nu erau iubite.

Spre deosebire de Egiptul Antic, în Europa pisicile și femeile nu erau iubite. Se credea că frumusețea și grația femeilor și felinelor nu este un dar al naturii, ci un semn al diavolului.

În plus, relația strânsă dintre femei și pisici nu a trecut neobservată de Inchiziție: Biserica a declarat un adevărat război împotriva a tot ce era misterios – vrăjitoarele și diavolul sub formă de pisică. La fel ca și „vrăjitoarelor”, pisicilor li se atribuiau puteri supranaturale, posibilitatea de a se transforma, demonism. Pisicile, precum și femeile, numite ”vrăjitoare” erau executate în cele mai crude moduri.

5. Pisica – un accesoriu feminin. 

În secolele 17-18 când ura pentru pisici a dispărut, felinele urmau să devină un accesoriu de salon și o jucărie feminină preferată. Doamnele nobile se grăbeau să-și achiziționeze animalul de companie pentru a ține pasul cu moda. Nicio femeie care se respecta nu putea apărea la un eveniment social fără pisica sa. 

6. Femeile și pisicile în istoria artei

Leonardo da Vinci a dedicat pisicii pictura „Madona cu pisica”, care era foarte îndrăzneață pentru acele vremuri. Renoir în lucrările sale, a subliniat în pisici începutul feminin, înfățișându-le lângă fete într-un mediu romantic caracteristic operelor sale.

7. Pisica – un ideal de neatins.

Deci, de ce este atât de puternică legătura dintre femeie și pisică? Se spune că femeia vede în ea un ideal de neatins. Pisica pentru femeie este un vis întruchipat de frumusețe, independență și libertate.