8 expresii pe care nu trebuie să le spui, dacă vrei să sprijini pe cineva în momente grele.

Fiecare om are probleme în viață. Și indiferent de amploarea problemei, un rol important în sprijinul psihologic îl au oamenii apropiați. Dar să fim sinceri: uneori având cele mai nobile intenții, ei pot înrăutăți lucrurile în încercarea de a ajuta.

Pentru a nu fi unul dintre cei care adaugă combustibil pe foc, iată ce fraze ar trebui evitate în astfel de situații.

1. ”Poate bei ceva?”

Alcoolul are un efect dăunător asupra multor lucruri, inclusiv asupra emoțiilor. Oamenii sunt diferiți și nu știi niciodată cum vor reacționa la alcool. Cineva poate deveni mai vesel, altul se va simți mai rău, iar cineva chiar poate face o crimă. Doar nu vrei ca persoana să meargă la închisoare după ședința voastră calmantă, nu-i așa? Sugerează-i să meargă la sala de sport – exercițiile fizice sunt benefice, în special pentru persoanele stresate sau anxioase.

2. ”Doar relaxează-te.”

Să-i spui aceste cuvinte unei persoane nervoase – este la fel precum i-ai spune unui pacient cu tuberculoză – „nu tuși”. Mai bine amintește-i omului de vremurile în care s-a simțit bine, mai ales dacă ați petrecut acest timp împreună. Asta îl va ajuta să înțeleagă că viața nu este doar o dungă neagră.

3. ”Nu te mai gândi la asta atât de mult.”

De obicei, în starea de anxietate, gândurile oamenilor oscilează și ei nu se pot concentra. Mai bine ajută omul drag să-și îndrepte atenția spre altceva: povestește-i ceva interesant, poate o curiozitate. În general, tot ceea ce îi poate distrage atenția în acest moment.

4. ”Nu mai fi nervos.”

Omul neliniștit nu poate scăpa de stres, așa că nu are rost să-i spui aceste cuvinte. El va deveni confuz și indispus. Mai bine oferă-i sprijinul: „Înțeleg că acum te simți rău. Spune-mi, cum te pot ajuta.”

5. ”Și eu îmi fac griji.”

Această afirmație nu-i oferă omului drag un umăr de încredere. Mai bine susține-l, punându-i întrebări și ascultându-l fără judecată. Nu vorbi despre anxietatea ta – ești aici pentru a-i oferi sprijin, nu pentru a-i lua ultimele forțe. Este un gest foarte egoist.

6. ”Altora le merge și mai prost.”

Acesta este un sfat comun, dar, de asemenea, adaugă și sentimentul de vinovăție. Asigură-te că nu ajungi la comportamentul toxic. Sublinierea faptului că alte persoane o duc mai rău, va face persoana în cauză să se simtă vinovată și rușinată. Și acest lucru nu a ajutat niciodată pe nimeni.

7. ”Culcă-te și dormi.”

Este util numai în cazul în care omul este beat, dar în niciun caz atunci când îl chinuie ceva. Omul se va uita în tavan și va derula din nou în minte gândurile rele, de care ar trebui să scape cât mai curând posibil, dar nu să rămână singur cu ele.

8. ”Îți creezi singur probleme.”

Acum nu numai că îl învinuiești pentru starea sa deplorabilă, dar și îi spui că sentimentele sale nu sunt semnificative. Dacă nu știi ce să-i spui unui om trist, doar îmbrățișează-l. Acesta este un alt mod de a-ți arăta sprijinul.