Seneca: ”Bogăția nu va rezolva toate problemele tale.”

”În primul rând, gândiți-vă că în lume există mai mulți oameni săraci decât bogați. Și nu-i veți vedea pe toți nefericiți. Mai mult, nu-i veți vedea mai triști sau mai anxioși decât cei bogați. Se întâmplă pentru că ei au mai puține lucruri care să le distragă mintea. Cu toate acestea, nu toți oamenii bogați sunt fericiți. În ciuda bogăției lor, aceștia se confruntă cu aceleași probleme.” – Lucius Seneca –

Lucius Seneca a fost un apropiat al împăratului Romei Antice, un mare om de stat și unul dintre cei mai bogați oameni ai erei sale. Prin urmare, toate declarațiile sale despre bogăție exprimă opinia unei persoane informate.

Filosoful ne îndeamnă să reflectăm la faptul că în lume există mulți oameni săraci, dar care se simt satisfăcuți. Și adaugă că acest lucru se datorează probabil faptului că au mai puține probleme și griji. În cele din urmă bogăția mare implică o responsabilitate mare, precum și frica persistentă de a-ți pierde averea. În același timp, oamenii bogați nu sunt lipsiți de aceleași probleme ca și săracii.

În acest caz, nimeni nu va contesta beneficiile pe care și le pot permite oamenii bogați. Și nu sunt doar atribute utile ale vieții. Există mai multe lucruri importante pe care le poți cumpăra cu bani: siguranță, calitate bună a vieții.

Dar probabil ați auzit fraza: „Mai mulți bani – mai multe probleme”.

Să examinăm un exemplu simplu: cum ar fi să câștigi la loterie o sumă mare de bani. Deja îți imaginezi că stai întins pe un șezlong undeva în largul coastei Oceanului Pacific. Desigur, o sumă mare de bani care a căzut brusc asupra ta ar rezolva multe probleme. La început ai simți un sentiment neîncetat de euforie. Apoi, după satisfacerea tuturor nevoilor materiale, problemele generale și importante, treptat ar reveni. Obișnuit cu luxul pe care îl ai, nu l-ai mai percepe ca pe un dar al sorții. Acesta va fi înlocuit de dorința de a avea ceva ce nu-ți oferă banii: realizare de sine, oameni apropiați alături, armonie cu sine.

Prin urmare, bogăția, chiar dacă prezintă o valoare ridicată, cel mai probabil doar în cazul în care este rodul muncii tale, o răsplată pentru perseverență și talent.

Nu este nimic în neregulă să aștepți un salariu decent și să-ți dorești o viață confortabilă. Orice persoană normală tinde spre asta. Dar nu neglija cuvintele lui Seneca. Înainte de a tinde spre bogăție, trebuie să înțelegi ce valoare vor juca banii în viața ta. Da, ei te pot ajuta să rezolvi multe probleme, dar nu trebuie să-i transformi într-un scop în sine. În caz contrar, asta va provoca zgârcenie și lăcomie. Aceste trăsături contribuie cu siguranță la îmbogățire, dar nu au legătură cu fericirea.

Oricât de banal ar suna, esența banilor constă în capacitatea de a-i cheltui, nu de a-i acumula. În lanțul logic „muncă-bani-plăcere” banii joacă rolul unei verigi de legătură între cele mai importante, fiind, de fapt, un instrument pentru slujirea vieții, dar nu viața însăși.