7 emoții pe care trebuie să le controlezi, pentru a-ți menține gândirea sobră.

Emoțiile nu sunt nici bune, nici rele. Cheia succesului este să-ți conștientizezi emoțiile și să înțelegi cum să le controlezi, astfel încât acestea să nu te controleze pe tine. Emoțiile îți afectează modul de gândire și comportamentul.

Iată 7 emoții care îți pot face rău, dacă nu înveți să le controlezi.

1. Furia

Această emoție te poate motiva să faci lucruri pe care ulterior ai putea să le regreți. Învață să recunoști semnele de avertizare că furia ta este în creștere și ia măsuri pentru a te calma, înainte de a face ceva rău.

2. Anxietatea

Te poate face să te îngrijorezi degeaba. Să-ți faci griji cu privire la evenimentele pe care nu le poți controla – este o pierdere de timp. Sentimentele de anxietate pot duce la multe gânduri anxioase, predicții catastrofale și întrebări fără sens „ce-ar fi dacă…”

Mai bine transformă anxietatea neproductivă în rezolvarea proactivă a problemelor.

3. Dezamăgirea

Te poate face să renunți. Realizează modul în care dezamăgirea îți afectează munca. Când te lupți pentru a finaliza o sarcină dificilă, fă pauze frecvente și dezvoltă-ți un monolog interior plin de satisfacții, care îți încurajează eforturile.

4. Tristețea

Te poate face sa te retragi. Când ești tristă, s-ar putea să fii tentată să te izolezi. Însă îndepărtarea de prieteni și familie îți va agrava suferința. Puțini oameni se înveselesc stând singuri pe canapea.

 

Mai bine alege să interacționezi cu ceilalți, chiar dacă nu ai chef. Există mari șanse ca interacțiunea cu oamenii să-ți distragă atenția, să te calmeze sau chiar să te facă să râzi.

5. Frica

Te poate reține. Frica îți provoacă disconfort. Cu toate acestea, dacă eviți orice îți provoacă frică, în cele din urmă nu-ți vei atinge obiectivele.

Nu contează dacă frica de respingere te împiedică să-ți cauți un nou loc de muncă sau frica de eșec te împiedică să începi o afacere, fii pregătită să-ți admiți fricile. În timp vei dobândi încredere să faci ceea ce te sperie.

6. Entuziasmul

Emoția care te poate face să nu observi riscurile. Nu numai emoțiile neplăcute îți pot sabota eforturile; entuziasmul poate fi și el o problemă. Când suntem cu adevărat entuziasmați de ceva, putem subestima riscul sau supraestima șansele de succes.

De aceea, este important să-ți oferi timp pentru a evalua avantajele și dezavantajele deciziilor pe care le-ai luat, astfel încât entuziasmul să nu te împiedice din drumul tău.

7. Rușinea

Te poate face să te ascunzi. Rușinea este o emoție puternică care te poate face să te ”dizolvi„. Vei încerca să-ți ascunzi greșelile de care îți este rușine.

Renunță să păstrezi secretele care apar din rușine. Fii sinceră cu privire la cine ești și mărturisește ceea ce ai făcut, în ciuda sentimentelor rușinoase care îți apar.