Trăirea sentimentelor: învață să faci asta și transmite aceste cunoștințe și copilului tău.

Trăim vremuri uimitoare. Acum există atât de multe informații disponibile. Pentru mine personal, acest lucru este foarte important.

Dar în trecut? În trecut părinții noștri nu știau prea multe lucruri. Adulții – semnificativi și autoritari, nu ne-au permis să ne trăim emoțiile.

Nu știu cum voi, dar în copilăria mea era interzis să fii furios, să plângi, să te superi, să fii trist. Dacă acum aș fi copil, ar fi la fel. Abundența de informații nu îi învață pe unii oameni să-și schimbe modul de gândire.

„Nu te supăra!”; „Fetele bune nu plâng” ”Băieții nu plâng”; „Vecinii se uită” sau „Ce vor spune vecinii…” etc.

Există încă multe, multe mesaje și interdicții de a nu ne simți vii. Am fost un copil foarte ascultător, credeam fiecare cuvânt pe care mi-l spuneau adulții, încercam să corespund ideilor lor despre „bunătate”, voiam să mă iubească și … am încetat să simt. Apoi, am avut nevoie de foarte mult timp să învăț această abilitate. Probabil că încă învăț.

Dar ce se întâmplă cu sentimentele? Acestea trebuie trăite. Și trebuie să învățăm și copiii să-și trăiască sentimentele.

Trebuie să-i explici copilului ce simte și ce se poate face în acest sens.

De exemplu: “Oh, acum ești furios. Atunci când sunt furioasă lovesc un sac de box, o pernă, merg la sală, alerg sau îmi desenez furia …”.

Învață-ți copilul să-și recunoască sentimentele și să le exprime în mod constructiv, fără să-și facă rău sie și altora.

Cum ajuți copilul să depășească frica de întuneric.

În abordarea existențială, frica de întuneric este privită ca frica de moarte. Aici este foarte important să-i vorbești copilului despre întuneric pe înțelesul lui. În niciun caz nu trebuie să devalorizezi frica copilului, să-l cerți pentru ea, să-i spui că este fricos și să-ți amintești că și tu ai frici.

Dacă micuțul se plictisește, părinții fie îi ignoră sentimentul, fie încep să-l distreze – nu-i permit să-și trăiască sentimentul de plictiseală. Și atunci copilul nu caută modalități și oportunități de a se ocupa cu ceva. În viitor, un astfel de copil nu va fi capabil să caute sensuri în viață, nu va avea încredere în sine.

Învață-ți copilul să interacționeze cu plictiseala. Spune-i că este un sentiment ca oricare altul. Propune-i să caute singur opțiuni de a-și ocupa timpul.

Acei părinți care nu știu să-și trăiască sentimentele, nu suportă aceste  sentimente și în copiii lor. Dacă nu sunt capabili să-și trăiaască, de exemplu, furia sau tristețea, ei nu vor suporta aceste sentimente la copilul lor, darămite să-i vorbească despre ele și să-l ajute să le trăiască.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci – să observi și să fii conștient(ă) de sentimentele tale. Al doilea – să înveți cum să le trăiești.

Ai nevoie de timp, dar merită. Citește cărți „inteligente”, caută sprijin și ajutor la specialiști – învață să-ți recunoști și să-ți trăiești sentimentele. Acest lucru este important pentru sănătatea ta mentală și fizică. Ai grijă de tine, iubește-te, îngrijește-te și transmite aceste cunoștințe și copiilor tăi!