Cum să eviți întrebările incomode: 7 metode verificate și câteva exemple.

Aceste metode te vor ajuta să scapi ușor de interlocutorul lipsit de tact și de conversațiile neplăcute cu el.

1. Răspunde-i la întrebare cu întrebare.

Folosește arma interlocutorului și pune-i tu o întrebare. De exemplu, întreabă-l, de ce te întreabă și ce va schimba răspunsul tău.

Dacă păstrezi intonația prietenoasă, gradul de nepolitețe al acestei metode este practic zero. Dacă ai noroc, persoana respectivă va înțelege că întrebarea sa este lipsită de tact.

2. Transformă întrebarea

Un subiect incomod poate fi direcționat în direcția bună dacă specifici subiectul conversației înainte de a răspunde. Este important să ai o reacție rapidă, astfel încât interlocutorul să nu revină la întrebarea inițială.

Exemplu:

– Ai un iubit sau vei muri înconjurată de pisici?

– Vrei să spui că pisicile îmi sperie pretendenții? Pisicile mele sunt foarte prietenoase, pentru că le-am luat de la un adăpost. Apropo, te sfătuiesc, să ai o pisică în casă. Cele de la adăpost sunt atât de recunoscătoare.

3. Cere sfaturi

Dacă trebuie să distragi atenția interlocutorului, permite-i să vorbească despre ceea ce înțelege (în opinia sa). Cere-i sfaturi și ascultă cu atenție răspunsul.

Nu pune niciodată întrebări legate de subiectul principal al conversației. Dacă întrebi, de exemplu, ”Cum să-mi găsesc un soț?”, ca răspuns la întrebarea ”De ce nu ești căsătorită?”, atunci riști să dai raportul la fiecare întâlnire cum progresează căutarea. Deci, schimbă-i atenția pe alt subiect.

4. Glumește

Dacă nu ești un comediant strălucitor, ar fi mai bine să te pregătești din timp. Întrebările iritante de obicei, sunt aceleași, așa că poți veni cu un răspuns înțelept pentru fiecare și să-l dai de fiecare dată când cineva îți invadează spațiul cu lipsa de tact.

5. Arată-ți clar nemulțumirea. 

Există întrebări care te enervează, dar, în general, decente, și există, întrebări lipsite de tact. În cazul celor din urmă, trebuie să conturezi clar limitele a ceea ce este permis, astfel încât cuvintele tale să nu poată fi interpretate ambiguu.

6. Ignoră întrebarea

Această opțiune necesită anumite abilități de actorie din partea ta. Continuă conversația de parcă nu ai fi auzit întrebarea. Când interlocutorul o repetă, continuă să-ți menții poziția. Mai devreme sau mai târziu se va plictisi.

Dacă ți se pare că nu vei putea face față, evită întrebarea. Spune-i că trebuie să pleci un minut. Revino cu un subiect pregătit.

7. Oglindește lipsa de tact a interlocutorului.

Desigur, ești o persoană educată și nu vrei să fii nepoliticoasă. Dar unii oameni, nu renunță nici după ce au încercat toate metodele anterioare. În acest caz, puțină agresivitate nu dăunează.

Exemplu:

– Când îți vei face o tunsoare normală?

– Consideri că tunsoarea mea este nereușită și crezi că ar trebui să mă adaptez gusturilor tale sau eu știu mai bine ce mi se potrivește?

Mai cunoști și alte metode de a scăpa de întrebările indiscrete?