7 lucruri pentru care nicio persoană nu ar trebui să se simtă vinovată.

Să fii sever și exigen față de tine – sunt trăsături bune. Dar să te învinovățești din când în când pentru tot ceea ce se întâmplă – nu este cea mai bună idee, deoarece asta nu rezolvă problema, ci îți subminează stima de sine.

Desigur, trebuie să-ți recunoști greșelile – dacă ai greșit. Dar există lucruri pentru care nimeni nu se poate învinui, deoarece în ele cu siguranță nu poate fi vina omului.

Nu ar trebui să te învinovățești pentru:

1. Ruperea unei relații

Fiecare om are gusturile sale și este posibil să nu-i placă ceva în partenerul / partenera sa, de aceea decide să plece. Dar nu trebuie să crezi că acesta este un lucru teribil, pentru care nimeni nu te va iubi în viitor. Omul este așa cum este și cineva cu siguranță îl va iubi.

2. Divorțul părinților

Copiii se învinovățesc adesea pentru divorț. Dar atitudinea părinților unul față de celălalt nu are nicio legătură cu copilul. Chiar dacă adulții s-au certat din cauza lui.  Aceasta este exclusiv percepția lor asupra realității, în care micuțul nu are nicio vină.

3. Moartea cuiva

Viața oricărui individ poate fi întreruptă în orice moment. Așa este viața, nu putem face nimic în această privință. Nu ar trebui să-ți spui că ai fi putut preveni moartea cuiva sau prelungi viața cuiva. Nu poți. Nimeni nu alege cum să se nască și nimănui nu i se oferă ocazia să aleagă când și cum să moară.

4. Opinia străină 

Da, nu poți fi pe placul tuturor, cineva ar putea să nu-și trateze aproapele în cel mai bun mod. Vina individului care este jignit, este doar faptul că permite să fie tratat în acest fel.

5. Eșec

Se întâmplă ca omul să fie leneș, de aceea obține un rezultat prost. Dar nu întotdeauna e cazul. Uneori eforturile sale pur și simplu nu se potrivesc situației.

6. Trecut

Nimeni nu este de vină pentru faptul că odată s-a comportat într-un mod nu prea frumos. Omul se maturizează, se schimbă, devine altă persoană, el nu poate fi vinovat de trecutul său. Contează doar cum este acum, cum se comportă și ce decizii ia.

7. Pentru situația din familie

Da, nu toți s-au născut într-o familie de oameni de afaceri sau manageri de succes. Nimeni nu își alege părinții, așa că omul nu ar trebui să se simtă vinovat pentru faptul că mama și tata erau alcoolici sau dependenți de droguri. Nimeni nu își poate schimba părinții.

Dacă în viața ta anumite lucruri nu merg bine, trebuie să lucrezi asupra ta, să te îmbunătățești, în loc să te critici și să te învinovățești. Rezultatele bune nu vor întârzia să apară dacă depui eforturi suficiente.