„Nora mea nu-și face griji pentru dezordinea din casă. Ce să fac în această situație?”

”Nora mea, în vârstă de 33 de ani, nu face ordine în casă, iar această locuință îmi aparține. Este căsătorită cu fiul meu de 12 ani, au doi copii. Fiul meu nu-și face griji în această privință, mi-a cerut să nu intervin în viața lor. În alt apartament nu vor să plece. Nora mea este mereu cu telefonul și țigara în mână. Și nici copiii nu sunt obișnuiți cu ordinea. Eu locuiesc separat. Ce să fac în această situație?”

Nicoleta, 55 de ani

Răspunsul psihologului: 

Desigur, este trist că în casa ce vă aparține nu este ordine, doriți să păstrați confortul și curățenia. Dar fiecare persoană are propria înțelegere a confortului. Scrieți că nora dvs. nu face ordine în casă, dar înainte făcea? Poate că se întâmplă ceva în viața ei, poate o schimbare? Nu vreau să ghicesc, dar atunci când în interiorul omului se întâmplă ceva, este posibil să nu aibă suficientă energie pentru lumea exterioară.

Fiul dvs. locuiește cu această femeie de 12 ani, el simte și știe mai multe decât vă spune. Dacă vă cere să nu interveniți, atunci este dispus să rezolve singur problema și să-și salveze familia.

Plângeți-vă unei prietene, aruncați supărarea și durerea. Fiul dvs. și soția lui sunt la vârsta în care înțelegi că ești deja adult, dar nu ai suficientă înțelepciune pentru a rezolva problemele și ești nevoit să experimentezi primele dezamăgiri, se prăbușesc iluziile copilărești. În plus, crizele familiale adaugă tensiune.

Poate că veniți la ei în vizită când nora dvs. vorbește la telefon, dar alteori este ocupată cu munca și treburile casnice. Copiii care nu sunt obișnuiți ordinea mai devreme sau mai târziu vor face și ei o alegere: unde se simt mai confortabil să trăiască, în ce condiții și de ce este important să facă ordine.

Ordinea din interiorul omului armonizează lumea din jur, iar mustrarea doar provoacă rezistență. Sunt de acord că cei mici trebuie învățați să facă ordine. Dar acesta este un proces intra-familial complex, care face parte din educația sistemică. Încercați să aveți încredere în fiul dvs., să aveți încredere că ați educat o persoană adecvată, care își va rezolva singur problemele.